Placky s pomalu pečeným bůčkem po čínsku

Placky s pomalu pečeným bůčkem po čínsku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Do hodiny Snadné Pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7642 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 249 g
Tuky 607 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S papričkami zacházejte opatrně – raději jich dejte méně a další podávejte v mističce zvlášť. Hostům také můžete nabídnout jednotlivé ‚komponenty‘ v mističkách a pobídnout je, ať si placky obloží sami podle libosti. 

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
plus na poprášení
1 PL
sušené droždí rozpuštěná ve lžíci vody
sůl 1 ČL
Na bůček
vývar kuřecí 1 l
vepřové sádlo 100 g
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 4 stroužky
zmáčknuté
zázvor (čerstvý)
cca 5cm kousek, čestvý, nasekaný
sójová omáčka 1 PL
1 svitek
kůra kasie
badyán 1 hvězdička
2
mandarinková nebo pomerančová kůra sušená
sůl špetka
bůček 1.5 kg
libový, bez kosti
K podávání
koriandr
nahrubo nakrájený
sezamový olej
sójová omáčka
chilli paprička 2 ks
červená, nakrájená na plátky

1 Na bůček předehřejte troubu na 150°C. V kastrolu s poklicí vhodném do trouby smíchejte všechny přísady kromě masa. Do vzniklé směsi vložte maso a obraťte ho v ní. Přiklopte a duste v troubě, až se maso začne rozpadat (4–4,5 hodiny). Maso udržujte teplé v tekutině, v níž se dusilo, pak ho před podáváním sceďte a natrhejte nahrubo. 

2 Mezitím v míse smíchejte mouku s droždím a pořádnou špetkou soli. Přidejte 150–170ml vody, promíchejte, vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a prohněťte dohladka. V míse mírně vytřené tukem nechte zakryté utěrkou kynout na dvojnásobný objem (asi 1 hodinu).

3 Těsto rozdělte na 6–8 stejně velkých kousků. Rukama z nich na mírně pomoučněné ploše vytvarujte placičky o průměru cca 10cm. Na mírném až středním ohni rozehřejte pánev a opečte je dozlatova a aby byly propečené (2–3 minuty po každé straně).

Podávejte takto: chlebové placky podélně nařízněte v půli, ale přitom nedokrojte (viz foto). Naplňte natrhaným vepřovým masem, ochuťte koriandrem, olejem, sójovkou, chilli papričkou a octem podle libosti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

Eva Lapešová

Recept je výborný - nesehnala jsem bohužel narychlo badyán a kasii - nahradila jsem 1 kusem klasické skořice. První recept, kde mi opravdu chutnal čerstvý koriandr - sráží chuť tučnějšího masa. Opravdu moc recept chutnal především mužům a dospělým. Pro mé děti byly chuti příliš intenzivní. Pokud neseženete černý rýžový ocet, doporučuji použít jemnější balsamico.
Chlebové placky doporučuji péct pomaleji na sucho.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit