Asijské kuličky s nudlovým salátem

Asijské kuličky s nudlovým salátem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5933 kcal
Bílkoviny 258 g
Cukr 982 g
Tuky 124 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle kuličky jsou výrazně kořeněné, a proto se skvěle hodí i jako pohoštění na večírky.

Suroviny

toustový chléb 6 plátků
nalámaný
víno dezertní 60 ml
lze nahradit rýžovým
sójová omáčka 3 PL
nebo podle chuti
chilli omáčka sladká 60 ml
vejce 1 ks
koření pěti vůní 0.5 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ks
5cm kousek, oloupaný a nastrouhaný
vepřové maso mleté 500 g
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská
Na salát
nudle rýžové 400 g
široké
okurka 1 ks
na dlouhé nudličky
hrášek cukrový 200 g
chilli paprička 1 ks
čerstvá červená, zbavená semen, na nudličky
koriandr 1 svazek
nahrubo nasekaný
arašídy 100 g
nesolené, nasekané nahrubo
Na zálivku
víno rýžové 3 PL
mirin
rybí omáčka 4 PL
třtinový cukr 2 PL
sezamový olej 1 ČL
tmavý
sezamová semínka
černá, na posypání

1 Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočinout. Pak přidejte koření, česnek a závor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a hnětacími háky nechte směs dobře promísit. Kousek opečte, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.

3 Na salát ponořte cukrový hrášek na 30 sekund do vroucí osolené vody, pak sceďte, ihned zchlaďte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Pak úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a také propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, cukrový hrášek, chilli a koriandr a dejte stranou. Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody a nalijte na salát. Promíchejte a rozložte na servírovací talíř. Posypte arašídy a sezamem a doplňte upečenými masovými kuličkami.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Party pohoštění

Asijské kuličky lze předem upéct tak, aby byly propečené, ale ne zcela dozlatova, pak nechat vychladnout a zamrazit. Chystáte-li party, stačí je vyndat z mrazáku, nechat povolit a krátce dopéct. Ideální dip: z majonézy, mangového čatní a zelené kari pasty. 

  • Oběd s sebou

Udělejte kuliček dvojnásobné množství – hodí se do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem či bramborovu kaší. S pikantním dipem si je můžete přibalit do práce k obědu.

Škola vaření: masové kuličky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit