Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněná velikonoční vajíčka
Plněná velikonoční vajíčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Plněná velikonoční vajíčka

4/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Na 10–12 vajíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4009 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 245 g
Tuky 291 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proměňte klasická čokoládová vajíčka v luxusní velikonoční dezert! Koledníci je budou milovat!

Suroviny

dutá (zhruba 6 cm vysoká, 4 cm široká – lze použít i vajíčka s překvapením)
NA NÁPLŇ
nejlépe Philadelphia, o pokojové teplotě
lze zcela vynechat
kvalitní, rozpuštěné a zchladlé
ušlehaná
Na mučenkový krém
z velkých vajec
nakrájené na kostičky

Postup

1

Nejdříve připravte mučenkový krém. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, jen krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60–70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne natolik, aby ulpívala na spodní straně lžíce. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nebo můžete krémem naplnit čistou sterilní skleničku a zavíčkovat. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

2

Malým ostrým nožíkem odřízněte vršek čokoládových vajíček. Pokud chcete hladší hrany, můžete nůž nahřát v teplé vodě. Seříznutá vajíčka naskládejte do kartonového plata a uložte do lednice.

3

Krémový sýr vyšlehejte s cukrem dohladka. Opatrně vmíchejte bílou čokoládu, a když je směs hladká, pak i ušlehanou smetanu. Pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku naplňte čokoládová vajíčka připravenou náplní a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

4

Pomocí malé lžičky udělejte do krémové náplně důlek a naplňte ho mučenkovým krémem. Znovu dejte alespoň na 30 minut vychladit. Dezert můžete připravit až 2 dny v předstihu, ale nezapomeňte naplněná vajíčka opatrně zabalit do potravinářské fólie, aby povrch krému neoschl.

NĚCO NAVÍC
Místo mučenkového krému můžete ‚žloutek vytvořit z domácího nebo kupovaného citronového krému (prodává se pod anglickým názvem lemon curd např. v Marks & Spencer) nebo z meruňkové zavařeniny bez kousků ovoce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín