Plněná velikonoční vajíčka

Plněná velikonoční vajíčka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné Na 10–12 vajíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3629 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 165 g
Tuky 291 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proměňte klasická čokoládová vajíčka v luxusní velikonoční dezert! Koledníci je budou milovat!

Suroviny

čokoládová vajíčka 10 ks
dutých (zhruba 6 cm vysokých, 4 cm širokých – lze použít i vajíčka s překvapením)
NA NÁPLŇ
krémový sýr 250 g
(nejlépe Philadelphia), o pokojové teplotě
moučkový cukr 20 g
(lze zcela vynechat)
bílá čokoláda 100 g
kvalitní, rozpuštěné a zchladlé
smetana ke šlehání 125 ml
ušlehané
4
mučenky
žloutek 4 ks
z velkých vajec
krupicový cukr 70 g
máslo 70 g
nakrájeného na kostičky

1 Nejdříve připravte mučenkový krém. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, jen krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60–70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne natolik, aby ulpívala na spodní straně lžíce. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nebo můžete krémem naplnit čistou sterilní skleničku a zavíčkovat. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

2 Malým ostrým nožíkem odřízněte vršek čokoládových vajíček. Pokud chcete hladší hrany, můžete nůž nahřát v teplé vodě. Seříznutá vajíčka naskládejte do kartonového plata a uložte do lednice.

3 Krémový sýr vyšlehejte s cukrem dohladka. Opatrně vmíchejte bílou čokoládu, a když je směs hladká, pak i ušlehanou smetanu. Pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku naplňte čokoládová vajíčka připravenou náplní a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

4 Pomocí malé lžičky udělejte do krémové náplně důlek a naplňte ho mučenkovým krémem. Znovu dejte alespoň na 30 minut vychladit. Dezert můžete připravit až 2 dny v předstihu, ale nezapomeňte naplněná vajíčka opatrně zabalit do potravinářské fólie, aby povrch krému neoschl.

NĚCO NAVÍC
Místo mučenkového krému můžete ‚žloutek‘ vytvořit z domácího nebo kupovaného citronového krému (prodává se pod anglickým názvem lemon curd např. v Marks & Spencer) nebo z meruňkové zavařeniny bez kousků ovoce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit