Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plněná velikonoční vajíčka

Proměňte klasická čokoládová vajíčka v luxusní velikonoční dezert! Koledníci je budou milovat!

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 10–12 vajíček
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí a chlazení
PT10M
Vaření 0:10
Pohár

Ingredience

    • 10–12 dutých čokoládových vajíček (zhruba 6 cm vysokých, 4 cm širokých – lze použít i vajíčka s překvapením)

    NA NÁPLŇ

    • 250 g krémového sýra (nejlépe Philadelphia), o pokojové teplotě
    • 20 g moučkového cukru (lze zcela vynechat)
    • 100 g kvalitní bílé čokolády, rozpuštěné a zchladlé
    • 125 ml smetany ke šlehání, ušlehané

    NA MUČENKOVÝ KRÉM

    • 4 plody mučenky
    • 4 žloutky z velkých vajec
    • 70 g krupicového cukru
    • 70 g másla, nakrájeného na kostičky

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte mučenkový krém. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, jen krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60–70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne natolik, aby ulpívala na spodní straně lžíce. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nebo můžete krémem naplnit čistou sterilní skleničku a zavíčkovat. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

2 Malým ostrým nožíkem odřízněte vršek čokoládových vajíček. Pokud chcete hladší hrany, můžete nůž nahřát v teplé vodě. Seříznutá vajíčka naskládejte do kartonového plata a uložte do lednice.

3 Krémový sýr vyšlehejte s cukrem dohladka. Opatrně vmíchejte bílou čokoládu, a když je směs hladká, pak i ušlehanou smetanu. Pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku naplňte čokoládová vajíčka připravenou náplní a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

4 Pomocí malé lžičky udělejte do krémové náplně důlek a naplňte ho mučenkovým krémem. Znovu dejte alespoň na 30 minut vychladit. Dezert můžete připravit až 2 dny v předstihu, ale nezapomeňte naplněná vajíčka opatrně zabalit do potravinářské fólie, aby povrch krému neoschl.

NĚCO NAVÍC
Místo mučenkového krému můžete ‚žloutek‘ vytvořit z domácího nebo kupovaného citronového krému (prodává se pod anglickým názvem lemon curd např. v Marks & Spencer) nebo z meruňkové zavařeniny bez kousků ovoce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová pěna s lískovými oříšky

Velikonoční dort

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Čokoládové velikonoční cupcaky

Sladké Velikonoce!

Hostina pro koledníky

Přidat komentář