Proměňte klasická čokoládová vajíčka v luxusní velikonoční dezert! Koledníci je budou milovat!
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte mučenkový krém. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, jen krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60–70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne natolik, aby ulpívala na spodní straně lžíce. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nebo můžete krémem naplnit čistou sterilní skleničku a zavíčkovat. Nechte vychladnout a uložte do lednice.
Malým ostrým nožíkem odřízněte vršek čokoládových vajíček. Pokud chcete hladší hrany, můžete nůž nahřát v teplé vodě. Seříznutá vajíčka naskládejte do kartonového plata a uložte do lednice.
Krémový sýr vyšlehejte s cukrem dohladka. Opatrně vmíchejte bílou čokoládu, a když je směs hladká, pak i ušlehanou smetanu. Pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku naplňte čokoládová vajíčka připravenou náplní a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
Pomocí malé lžičky udělejte do krémové náplně důlek a naplňte ho mučenkovým krémem. Znovu dejte alespoň na 30 minut vychladit. Dezert můžete připravit až 2 dny v předstihu, ale nezapomeňte naplněná vajíčka opatrně zabalit do potravinářské fólie, aby povrch krému neoschl.
NĚCO NAVÍC
Místo mučenkového krému můžete ‚žloutek vytvořit z domácího nebo kupovaného citronového krému (prodává se pod anglickým názvem lemon curd např. v Marks & Spencer) nebo z meruňkové zavařeniny bez kousků ovoce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )