Čokoládová pěna s lískovými oříšky

Čokoládová pěna s lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládová pěna s lískovými oříšky

3.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Na 6–8 menších skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2613 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 145 g
Tuky 214 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tímto luxusním čokoládovým dezertem ohromíte všechny koledníky!

Suroviny

NA ČOKOLÁDOVOU PĚNU
lískové oříšky 40 g
mléčná čokoláda 200 g
kvalitní
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
33–40%
NA LÍSKOOŘÍŠKOVOU GANACHE
tmavá čokoláda 50 g
s obsahem kakaa 70%
lískooříšková pomazánka s kakaem 20 g
např. nutella
smetana ke šlehání 50 ml
33–40%
NA OZDOBENÍ
jedlé květy
my jsme použili macešky

1 Lískové oříšky pražte v troubě rozpálené na 200°C zhruba 5 minut. Poté je přesypte do čisté utěrky a promněte, abyste je zbavili slupek. Nechte úplně vychladnout a nasekejte najemno.

2 Nejdřív připravte pěnu. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a odložte stranou. Mléko přiveďte k varu a za stálého míchání ho tenkým pramínkem vlijte k rozpuštěné čokoládě. Pokračujte v míchání, dokud se směs nespojí a nebude krásně lesklá. Smetanu vyšlehejte dotuha a trochu jí opatrně zapracujte do čokoládové směsi. Potom vmíchejte sekané oříšky. Nakonec zapracujte zbytek šlehačky. Pěnu rozdělte do skleniček a uložte na noc (nebo alespoň na 4 hodiny) do lednice.

3 Udělejte ganache. Čokoládu a nutellu společně rozpusťte nad vodní parou, dobře promíchejte a od- ložte stranou. Smetanu přiveďte k varu a za stálého míchání ji tenkým pramínkem vlijte k rozpuštěné směsi čokolády a nutelly. Pokračujte v míchání, dokud se ganache nespojí a nebude krásně lesklá. Rozdělte do jednotlivých skleniček a opět uložte alespoň na 1 hodinu do lednice. Podávejte vychlazené a před podáváním ozdobte jedlými květy.

NĚCO NAVÍC
Pěnu můžete stejným způsobem připravit i z tmavé čokolády, pokud máte raději méně sladké dezerty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit