Podvodnice jsou snadné vánoční cukroví, které vás překvapí svou chutí, ale také nezvyklou přípravou, kdy se nechá těsto kynout alespoň dvě hodiny ve studené vodě. Recept obsahuje běžné suroviny na jakékoliv jiné kynuté těsto, takže si podvodnice můžete připravit kdykoliv, nejen jako vánoční cukroví, ale třeba místo sušenek k odpolední kávě.
Suroviny
Postup
Smíchejte mléko, droždí, cukr a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Pak k němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto.
Na válu vytvarujte kouli, položte ji do hlubší mísy a zalijte studenou vodou, aby byla zcela potopená. Nechte kynout 2 hodiny či přes noc v lednici.
Vykynuté těsto vytáhněte z vody a na pomoučněném válu rozválejte na 5 milimetrů tenký plát.
Vykrajujte tvary a na vymazaném plechu pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (než cukroví vytáhnete ven, rozlomte jeden kousek a zkontrolujte, zda je důkladně propečený).
Horké podvodnice obalujte v moučkovém cukru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční vánoční cukroví(9 receptů )
Komentáře
Dobrý den, jak dlouho před konzumací je třeba upéct aby se rozleželo ale nezkazilo.Pavla
Dobrý den, Pavlo, podvodnice pečeme týden až dva před Vánoci :-)! Vždy jsou lahodné a nikdy se nezkazily. Tak držíme palce, ať se podaří!
Skvělá, osvědčená, pečeme již 6 Vánoce.