0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohár koňaková špička

Pohár koňaková špička
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár koňaková špička

3 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Na 6–8 pohárů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5090 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 269 g
Tuky 424 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejná syntéza chutí s nesrovnatelně jednodušší přípravou!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
70%
smetana ke šlehání 600 ml
piškotový korpus
kupovaný nebo domácí (viz Něco navíc), nakrájený či rozdrobený
čokoládová zmrzlina 500 ml
vaječný likér
dle chuti
tmavá čokoláda
tenké plátky z tmavé čokolády (vyrábí např. Lindt) nebo čokoládové hobliny či lupínky (viz Něco navíc) na ozdobení

1 Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny). Těsně před sestavováním poháru vyšlehejte dotuha.

2 Na dno poháru rozdělte piškotový korpus, na něj posaďte kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou, přidejte ještě jeden kopeček, zalijte vaječným likérem a ozdobte nalámanými plátky z hořké čokolády či čokoládovými hoblinami nebo lupínky.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí piškot: Troubu předehřejte na 180°C. Ručním šlehačem vyšlehejte 5 vajec se 100 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte 140 g prosáté hladké mouky a nakonec 50 ml vody a 50 ml oleje. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete a pečte 8–10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
     
  • Čokoládové lupínky: Čokoládu rozpusťte nad vodní parou, v tenké vrstvě rozetřete na pečicí papír, zarolujte (čokoláda by měla být uvnitř) a uložte do mrazáku alespoň na 30 minut. Poté opatrně rozbalujte a ulamujte lupínky čokolády. Použijte k ozdobení poháru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit