Pohár koňaková špička

Pohár koňaková špička

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 6–8 pohárů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5090 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 269 g
Tuky 424 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejná syntéza chutí s nesrovnatelně jednodušší přípravou!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
70%
smetana ke šlehání 600 ml
piškotový korpus
kupovaný nebo domácí (viz Něco navíc), nakrájený či rozdrobený
čokoládová zmrzlina 500 ml
vaječný likér
dle chuti
tmavá čokoláda
tenké plátky (vyrábí např. Lindt) nebo čokoládové hobliny či lupínky (viz Něco navíc) na ozdobení

1 Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny). Těsně před sestavováním poháru vyšlehejte dotuha.

2 Na dno poháru rozdělte piškotový korpus, na něj posaďte kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou, přidejte ještě jeden kopeček, zalijte vaječným likérem a ozdobte nalámanými plátky z hořké čokolády či čokoládovými hoblinami nebo lupínky.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí piškot: Troubu předehřejte na 180°C. Ručním šlehačem vyšlehejte 5 vajec se 100 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte 140 g prosáté hladké mouky a nakonec 50 ml vody a 50 ml oleje. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete a pečte 8–10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Čokoládové lupínky: Čokoládu rozpusťte nad vodní parou, v tenké vrstvě rozetřete na pečicí papír, zarolujte (čokoláda by měla být uvnitř) a uložte do mrazáku alespoň na 30 minut. Poté opatrně rozbalujte a ulamujte lupínky čokolády. Použijte k ozdobení poháru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit