Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pohár koňaková špička

Stejná syntéza chutí s nesrovnatelně jednodušší přípravou!

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 6–8 pohárů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí a chlazení
PT2M
Vaření 0:02
Pohár

Ingredience

    • 300 g tmavé čokolády (70%)
    • 600 ml smetany ke šlehání
    • piškotový korpus, kupovaný nebo domácí (viz Něco navíc), nakrájený či rozdrobený
    • 500 ml čokoládové zmrzliny
    • vaječný likér podle chuti
    • tenké plátky z tmavé čokolády (vyrábí např. Lindt) nebo čokoládové hobliny či lupínky (viz Něco navíc) na ozdobení

Příprava jídla

1 Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny). Těsně před sestavováním poháru vyšlehejte dotuha.

2 Na dno poháru rozdělte piškotový korpus, na něj posaďte kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou, přidejte ještě jeden kopeček, zalijte vaječným likérem a ozdobte nalámanými plátky z hořké čokolády či čokoládovými hoblinami nebo lupínky.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí piškot: Troubu předehřejte na 180°C. Ručním šlehačem vyšlehejte 5 vajec se 100 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte 140 g prosáté hladké mouky a nakonec 50 ml vody a 50 ml oleje. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete a pečte 8–10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Čokoládové lupínky: Čokoládu rozpusťte nad vodní parou, v tenké vrstvě rozetřete na pečicí papír, zarolujte (čokoláda by měla být uvnitř) a uložte do mrazáku alespoň na 30 minut. Poté opatrně rozbalujte a ulamujte lupínky čokolády. Použijte k ozdobení poháru.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Laskonkový pohár

Krtkův pohár

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Přidat komentář