Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohár koňaková špička
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 66
Do 30 minut Velmi snadné Na 6–8 pohárů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5090 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 269 g
Tuky 424 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud je vaším favoritem koňaková špička, pak tento pohár je přesně ten pravý recept pro vás. Stejná syntéza chutí avšak s nesrovnatelně jednodušší přípravou! Přesvědčte se sami. Je to ideální dezert do skleničky nejen na nejrůznější oslavy, ale také jako rychlý dezert k odpolední kávě. Připravte si pohár koňaková špička a objevte jeho skryté kouzlo.

Související recepty

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
70%
kupovaný nebo domácí (viz Něco navíc), nakrájený či rozdrobený
čokoládová zmrzlina 500 ml
vaječný likér
dle chuti
tmavá čokoláda
tenké plátky z tmavé čokolády (vyrábí např. Lindt) nebo čokoládové hobliny či lupínky (viz Něco navíc) na ozdobení

Postup

1

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny). Těsně před sestavováním poháru vyšlehejte dotuha.

2

Na dno poháru rozdělte piškotový korpus, na něj posaďte kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou, přidejte ještě jeden kopeček, zalijte vaječným likérem a ozdobte nalámanými plátky z hořké čokolády či čokoládovými hoblinami nebo lupínky.

NĚCO NAVÍC

Domácí piškot: Troubu předehřejte na 180 °C. Ručním šlehačem vyšlehejte 5 vajec se 100 g krupicového cukru do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte 140 g prosáté hladké mouky a nakonec 50 ml vody a 50 ml oleje. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete a pečte 8–10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
Čokoládové lupínky: Čokoládu rozpusťte nad vodní parou, v tenké vrstvě rozetřete na pečicí papír, zarolujte (čokoláda by měla být uvnitř) a uložte do mrazáku alespoň na 30 minut. Poté opatrně rozbalujte a ulamujte lupínky čokolády. Použijte k ozdobení poháru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...