Krtkův pohár

Krtkův pohár

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2128 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 261 g
Tuky 107 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pokud milujete krtkův dort, budete tenhle pohár přímo zbožňovat!

Suroviny

tmavá čokoláda 100 g
70%
mléko 250 ml
pudinkový prášek 1
krupicový cukr 2 PL
250 g
tučný tvaroh ve vaničce
zakysaná smetana 200 g
vanilkový cukr 1 PL
(nebo více podle chuti)
smetana na vaření 250 ml
500 g
buchta čokoládové či kakaové, nebo cca 4 čokoládové muffiny (viz Něco navíc), rozdrobené
banány 3 ks
nakrájené na kolečka či klínky

1 Z čokolády nejdříve pomocí nože či škrabky odškrábněte několik hoblin na ozdobení pohárů. Zbytek čokolády na- strouhejte na hrubém struhadle.

2 Připravte krém. Z mléka, pudinkového prášku a krupicového cukru uvařte pudink podle návodu na obalu. Nechte ho vychladnout a pak ho prošlehejte s tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem. Potom zlehka vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu.

3 Do skleničky střídavě vrstvěte rozdrobené těsto, krém a kousky banánů (trochu si nechte na ozdobení), dokud nebude plná. Pohár zakončete vrstvou krému, jemně ho posypte drobečky těsta a ozdobte banány a hoblinami čokolády.

NĚCO NAVÍC
Troubu předehřejte na 200°C. Smíchejte 250 g hladké mouky, 90 g třtinového cukru, 40 g kakaa holandského typu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku sody a 130 g čokoládových peciček. V jiné míse rozšlehejte 2 vejce ve 230 g zakysané smetany a 120 ml mléka (či kefíru) a nakonec přilijte 90 g rozpuštěného zchladlého másla. Do vlhkých surovin vmíchejte suché, ale nepřemíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trošku mléka. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky a do nich nalijte těsto, mělo by sahat zhruba do 2/3 výšky košíčků. Každý muffin posypte trochou ze 45 g čokoládových peciček. Pečte 15–20 minut, po 5 minutách snižte teplotu na 170°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit