Svůj název tenhle dezert dostal po australské sopranistce Nellie Melba, která před 130 lety uchvátila šéfkuchaře londýnského hotelu Savoy. Kombinace malin, broskví a sametového krému je každopádně nadčasová.
Suroviny
Postup
Ovoce vypeckujte a nakrájejte je na čtvrtky. Rozehřejte pánev nebo využijte rozpálený gril. Máslo a cukr dohromady rozpusťte v rendlíku. V máslovém cukru obalte ovoce a opečte je na pánvi či grilu, až začne měknout a zkaramelizuje, hlídej-te je a otáčejte, aby se nespálilo.
Mezitím připravte omáčku. Polovinu malin rozmixujte s moučkovým cukrem a pomerančovou šťávou, protřete přes sítko, abyste směs zbavili semínek. Ochutnejte a případně dochuťte citronovou šťávou nebo přidejte cukr – omáčka by měla zůstat příjemně nakyslá. Přidejte zbylé celé maliny a nechte je v omáčce obalit.
Do pohárů vrstvěte střídavě malinovou omáčku s malinami, horké broskve či nektarinky a crème fraîche. Vršek poháru posypte mandlovými lupínky.
NĚCO NAVÍC
Místo crème fraîche můžete použít hustý smetanový jogurt nebo vanilkovou zmrzlinu, která do něj tradičně patří.