Bezmasá polévková verze známého pokrmu texaské kuchyně chili con carne. Ve své domovině se stejně jako masová verze nazývá prostě chili (a píše se s jedním ,l‘, což odpovídá jménu chilli papriček ve španělštině a americké angličtině).
Suroviny
Postup
Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli a řapíkatý celer 10 minut doměkka, minutu před koncem vsypte česnek. Přidejte papriku a opékejte 5 minut. Vmíchejte chilli koření a římský kmín a nechte minutu rozvonět. Poté vlijte balzamikový ocet, rajčata a vývar, ochuťte 1 lžící cukru, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte bublat 10 minut.
Troubu předehřejte podle návodu na obalu bagety nebo podle údajů v rámečku vpravo a dejte péct bagetu.
Do polévky vsypte fazole a vařte dalších 10 minut. Polévku posypte sýrem a jarními cibulkami a podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.
ČESNEKOVÁ BAGETA
Tyčovým mixérem nebo sekáčkem na potraviny rozmixujte velkou hrst hladkolisté petrželky, 3–6 stroužků česneku (podle velikosti a síly) a 200 g změklého másla. Osolte. Bagety (nejlépe
4–6 mini k dopékání nebo nakrájenou větší) rozkrájejte našikmo na 1–1,5 cm silné plátky, ale nedokrojte, aby se celá bageta nerozpadla. Do vzniklých mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. (V tomhle stadiu můžete bagety až na měsíc zamrazit, zabalené nejdřív do alobalu a pak do krabičky či potravinářské fólie, a potom péct vybalené z plastu rovnou z mrazáku, asi 20-25 minut). Připravené bagety zabalte do alobalu a pečte v troubě při 200°C asi 10–15 minut. Pak alobal nahoře doširoka rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.