Polévka chili sin carne

Polévka chili sin carne

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1551 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 155 g
Tuky 71 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezmasá polévková verze známého pokrmu texaské kuchyně chili con carne. Ve své domovině se stejně jako masová verze nazývá prostě chili (a píše se s jedním ,l‘, což odpovídá jménu chilli papriček ve španělštině a americké angličtině).

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
česnek 4 stroužek
drcené
paprika žlutá 1 ks
na stejně velké kousky
chilli sušené 1 PL
jemné
římský kmín 2 ČL
mletý
balzamikový ocet 1 PL
400 g
konzerva krájených rajčat
vývar zeleninový 500 ml
hnědý cukr 1 PL
lze nahradit krupicovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
400 g
konzerva červených fazolí scezená, propláchnutá
bageta 1 ks
kupovaná / domácí (viz recept níže vpravo)
čedar 100 g
vyzrálý, nastrouhaný
jarní cibulka 3 ks
nasekaná

1 Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli a řapíkatý celer 10 minut doměkka, minutu před koncem vsypte česnek. Přidejte papriku a opékejte 5 minut. Vmíchejte chilli koření a římský kmín a nechte minutu rozvonět. Poté vlijte balzamikový ocet, rajčata a vývar, ochuťte 1 lžící cukru, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte bublat 10 minut.

Troubu předehřejte podle návodu na obalu bagety nebo podle údajů v rámečku vpravo a dejte péct bagetu.

3 Do polévky vsypte fazole a vařte dalších 10 minut. Polévku posypte sýrem a jarními cibulkami a podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

ČESNEKOVÁ BAGETA

Tyčovým mixérem nebo sekáčkem na potraviny rozmixujte velkou hrst hladkolisté petrželky, 3–6 stroužků česneku (podle velikosti a síly) a 200 g změklého másla. Osolte. Bagety (nejlépe
4–6 mini k dopékání nebo nakrájenou větší) rozkrájejte našikmo na 1–1,5 cm silné plátky, ale nedokrojte, aby se celá bageta nerozpadla. Do vzniklých mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. (V tomhle stadiu můžete bagety až na měsíc zamrazit, zabalené nejdřív do alobalu a pak do krabičky či potravinářské fólie, a potom péct vybalené z plastu rovnou z mrazáku, asi 20-25 minut). Připravené bagety zabalte do alobalu a pečte v troubě při 200°C asi 10–15 minut. Pak alobal nahoře doširoka rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit