Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žampionový dhansak
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 976 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 104 g
Tuky 28 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dhansak je pokrm indické komunity Pársů, vyznavačů zoroastrismu, podle některých historických pramenů vůbec nejstaršího náboženství na světě. V originální verzi se v něm s čočkou a zeleninou dusí skopové či kozí maso.

 

Suroviny

velká, nadrobno
sůl
rostlinný olej 1 PL
hnědé, malé, rozpůlené
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 1,5 ČL
kardamom 4 tobolky
podrcené
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
česnek 4 stroužek
drcené
červená, na kolečka
koriandr čerstvý svazek
nasekané lístky
rýže basmati
k podávání
čapátí (recept na domácí viz níže vpravo), k podávání

Postup

1

Do rendlíku nasypte čočku a cibuli, vlijte rajčata a ochuťte kurkumou a 1 lžičkou soli. Zalijte vodou tak, aby vše přesahovala o 2 cm, promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut, aby čočka změkla.

2

Mezitím v jiné pánvi rozehřejte rostlinný olej a opékejte na něm žampiony ze všech stran dozlatohněda a tak, aby se opět vstřebala všechna tekutina v pánvi. Vsypte zbývající koření a opékejte 2 minuty, pak vmíchejte zázvor, česnek a chilli papričku. Opékejte ještě pár minut a pak směs vmíchejte do rajčatovo-čočkového základu, spolu s 200 ml vody. Zvolna vařte 20 minut, pak odstavte a vmíchejte koriandr a jogurt. Podávejte s rýží basmati a plackami čapátí.

PLACKY ČAPÁTÍ

Do misky vsypte 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky (či 175 g hladké mouky a 175 g hrubé celozrnné mouky) a doprostřed nalijte 175 ml vody. Promíchávejte vidličkou, až se suroviny spojí v tužší těsto. Teď těsto překládejte, stlačujte a hněťte, až se promění v tvárnou hmotu (může to trvat i 15 minut). Důkladné zpracování je důležité! Z tvárného těsta vytvořte asi 12 kousků. Každý v dlaních ještě trochu prohněťte. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Každou placku rozválejte zhruba na velikost dezertního talířku. Mezitím nechte nasucho rozpálit pánvičku či železnou plotýnku. Přitiskněte na ni placku; když ji po chvilce obrátíte, měla by se okamžitě nafouknout. Nafukující se placku zploštěte složenou utěrkou. Že je hotová, poznáte podle hnědých puchýřků. Placky čapátí jsou nejlepší ještě teplé, tak je nenechte vychladnout. Indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín