Žampionový dhansak

Žampionový dhansak

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 710 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 71 g
Tuky 25 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dhansak je pokrm indické komunity Pársů, vyznavačů zoroastrismu, podle některých historických pramenů vůbec nejstaršího náboženství na světě. V originální verzi se v něm s čočkou a zeleninou dusí skopové či kozí maso.

 

Suroviny

čočka červená 100 g
cibule 1 ks
velká, nadrobno
400 g
konzerva krájených rajčat
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
sůl
rostlinný olej 1 PL
500 g
hnědé žampiony malé, rozpůlené
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr 1.5 ČL
mletý
kardamom 4 tobolka
podrcené
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno
česnek 4 stroužek
drcené
chilli paprička 1 ks
červená, na kolečka
koriandr svazek
nasekané lístky
2 PL
bílý jogurt
rýže basmati
k podávání
placky čapátí (recept na domácí viz níže vpravo), k podávání

1 Do rendlíku nasypte čočku a cibuli, vlijte rajčata a ochuťte kurkumou a 1 lžičkou soli. Zalijte vodou tak, aby vše přesahovala o 2 cm, promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut, aby čočka změkla.

2 Mezitím v jiné pánvi rozehřejte rostlinný olej a opékejte na něm žampiony ze všech stran dozlatohněda a tak, aby se opět vstřebala všechna tekutina v pánvi. Vsypte zbývající koření a opékejte 2 minuty, pak vmíchejte zázvor, česnek a chilli papričku. Opékejte ještě pár minut a pak směs vmíchejte do rajčatovo-čočkového základu, spolu s 200 ml vody. Zvolna vařte 20 minut, pak odstavte a vmíchejte koriandr a jogurt. Podávejte s rýží basmati a plackami čapátí.

PLACKY ČAPÁTÍ

Do misky vsypte 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky (či 175 g hladké mouky a 175 g hrubé celozrnné mouky) a doprostřed nalijte 175 ml vody. Promíchávejte vidličkou, až se suroviny spojí v tužší těsto. Teď těsto překládejte, stlačujte a hněťte, až se promění v tvárnou hmotu (může to trvat i 15 minut). Důkladné zpracování je důležité! Z tvárného těsta vytvořte asi 12 kousků. Každý v dlaních ještě trochu prohněťte. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Každou placku rozválejte zhruba na velikost dezertního talířku. Mezitím nechte nasucho rozpálit pánvičku či železnou plotýnku. Přitiskněte na ni placku; když ji po chvilce obrátíte, měla by se okamžitě nafouknout. Nafukující se placku zploštěte složenou utěrkou. Že je hotová, poznáte podle hnědých puchýřků. Placky čapátí jsou nejlepší ještě teplé, tak je nenechte vychladnout. Indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit