Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žampionový dhansak

Dhansak je pokrm indické komunity Pársů, vyznavačů zoroastrismu, podle některých historických pramenů vůbec nejstaršího náboženství na světě. V originální verzi se v něm s čočkou a zeleninou dusí skopové či kozí maso.

 

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT40M
Vaření 0:40
Luštěniny Indická

Ingredience

    • 100 g červené čočky
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 400 g konzerva krájených rajčat
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • sůl
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 500 g menších hnědých žampionů, rozpůlených
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 1,5 lžičky mletého koriandru
    • 4 tobolky kardamomu, podrcené
    • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1 červená chilli paprička, na kolečka
    • malý svazek koriandru, lístky nasekané
    • 2 lžíce bílého jogurtu
    • rýže basmati a placky čapátí (recept na domácí viz níže vpravo) k podávání
     

Příprava jídla

1 Do rendlíku nasypte čočku a cibuli, vlijte rajčata a ochuťte kurkumou a 1 lžičkou soli. Zalijte vodou tak, aby vše přesahovala o 2 cm, promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut, aby čočka změkla.

2 Mezitím v jiné pánvi rozehřejte rostlinný olej a opékejte na něm žampiony ze všech stran dozlatohněda a tak, aby se opět vstřebala všechna tekutina v pánvi. Vsypte zbývající koření a opékejte 2 minuty, pak vmíchejte zázvor, česnek a chilli papričku. Opékejte ještě pár minut a pak směs vmíchejte do rajčatovo-čočkového základu, spolu s 200 ml vody. Zvolna vařte 20 minut, pak odstavte a vmíchejte koriandr a jogurt. Podávejte s rýží basmati a plackami čapátí.

PLACKY ČAPÁTÍ

Do misky vsypte 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky (či 175 g hladké mouky a 175 g hrubé celozrnné mouky) a doprostřed nalijte 175 ml vody. Promíchávejte vidličkou, až se suroviny spojí v tužší těsto. Teď těsto překládejte, stlačujte a hněťte, až se promění v tvárnou hmotu (může to trvat i 15 minut). Důkladné zpracování je důležité! Z tvárného těsta vytvořte asi 12 kousků. Každý v dlaních ještě trochu prohněťte. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Každou placku rozválejte zhruba na velikost dezertního talířku. Mezitím nechte nasucho rozpálit pánvičku či železnou plotýnku. Přitiskněte na ni placku; když ji po chvilce obrátíte, měla by se okamžitě nafouknout. Nafukující se placku zploštěte složenou utěrkou. Že je hotová, poznáte podle hnědých puchýřků. Placky čapátí jsou nejlepší ještě teplé, tak je nenechte vychladnout. Indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Polévka chili sin carne

REKLAMA

Přidat komentář