Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem
Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1037 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 99 g
Tuky 35 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku.

Suroviny

vývar zeleninový 500 ml
malá, nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný, nadrobno
červená, nadrobno
+ špetka na posypání panýru
garam masala 1 ČL
koriandr čerstvý svazek
malý, nasekaný
panýr 250 g
na kostky nebo na plátky
lze nahradit slunečnicovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
(viz Něco navíc), k podávání

Postup

1

Do rendlíku dejte suroviny až po kořenicí směs garam masala, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte 20 minut, aby čočka změkla. Sceďte nebo zprudka vyvařte přebytečnou tekutinu, pak vmíchejte většinu čerstvého koriandru.

2

Nakrájený panýr smočte v troše oleje, osolte a okořeňte pepřem, špetkou kurkumy a další garam masalou. Poté ho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova.

3

Čočku rozdělte na talíře, posypte sýrem a zbývajícím koriandrem. Podávejte s chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Chléb naan si lze opatřit v indických restauracích, ale nabízí ho také Marks&Spencer a občas i jiné řetězce. Můžete se ale rovněž pustit do výroby domácího podle návodu níže.

SNADNÝ NAAN

Do mísy vsypte 670 g hladké mouky, 4 lžičky kypřicího prášku, 4 lžičky soli a 4 lžičky krupicového cukru. V jiné misce prošlehejte 125 ml bílého jogurtu, 1 velké vejce, 375 ml vody a 60 ml rostlinného oleje, přilijte do mísy se suchými přísadami a hněťte (nejlépe v robotu s hákem) cca 5 minut, až vznikne měkké, mírně lepivé těsto. Přijde-li vám lepivé příliš, přisypte trošku mouky. Těsto vyjměte z mísy na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 10 stejných dílů, ty vytvarujte do kuliček. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z kuliček placky o průměru asi 15 cm, roztáhněte je do tvaru kapek a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem a jednotlivé placky jím prokládejte, aby se neslepily. Placky opékejte na grilovací či nepřilnavé pánvi 2–4 minuty z každé strany. Hotové placky potírejte rozpuštěným máslem nebo ghí a sypte solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...