Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 758 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 122 g
Tuky 4 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku.

Související recepty

Suroviny

čočka zelená 75 g
vývar zeleninový 500 ml
cibule 1 ks
malá, nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
zhruba, oloupaný, nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená, nadrobno
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá + špetka na posypání panýru
koriandr svazek
malý, nasekaný
200 g
sýr panýr na kostky / plátky
arašídový olej
lze nahradit slunečnicovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
naan
(viz Něco navíc), k podávání

1 Do rendlíku dejte suroviny až po kořenicí směs garam masala, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte 20 minut, aby čočka změkla. Sceďte nebo zprudka vyvařte přebytečnou tekutinu, pak vmíchejte většinu čerstvého koriandru.

2 Nakrájený panýr smočte v troše oleje, osolte a okořeňte pepřem, špetkou kurkumy a další garam masalou. Poté ho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova.

3 Čočku rozdělte na talíře, posypte sýrem a zbývajícím koriandrem. Podávejte s chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Chléb naan si lze opatřit v indických restauracích, ale nabízí ho také Marks&Spencer a občas i jiné řetězce. Můžete se ale rovněž pustit do výroby domácího podle návodu níže.

SNADNÝ NAAN

Do mísy vsypte 670 g hladké mouky, 4 lžičky kypřicího prášku, 4 lžičky soli a 4 lžičky krupicového cukru. V jiné misce prošlehejte 125 ml bílého jogurtu, 1 velké vejce, 375 ml vody a 60 ml rostlinného oleje, přilijte do mísy se suchými přísadami a hněťte (nejlépe v robotu s hákem) cca 5 minut, až vznikne měkké, mírně lepivé těsto. Přijde-li vám lepivé příliš, přisypte trošku mouky. Těsto vyjměte z mísy na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 10 stejných dílů, ty vytvarujte do kuliček. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z kuliček placky o průměru asi 15 cm, roztáhněte je do tvaru kapek a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem a jednotlivé placky jím prokládejte, aby se neslepily. Placky opékejte na grilovací či nepřilnavé pánvi 2–4 minuty z každé strany. Hotové placky potírejte rozpuštěným máslem nebo ghí a sypte solí.

Foto: Tony Briscoe
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit