I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku.
Suroviny
1 Do rendlíku dejte suroviny až po kořenicí směs garam masala, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte 20 minut, aby čočka změkla. Sceďte nebo zprudka vyvařte přebytečnou tekutinu, pak vmíchejte většinu čerstvého koriandru.
2 Nakrájený panýr smočte v troše oleje, osolte a okořeňte pepřem, špetkou kurkumy a další garam masalou. Poté ho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova.
3 Čočku rozdělte na talíře, posypte sýrem a zbývajícím koriandrem. Podávejte s chlebem naan.
NĚCO NAVÍC
Chléb naan si lze opatřit v indických restauracích, ale nabízí ho také Marks&Spencer a občas i jiné řetězce. Můžete se ale rovněž pustit do výroby domácího podle návodu níže.
SNADNÝ NAAN
Do mísy vsypte 670 g hladké mouky, 4 lžičky kypřicího prášku, 4 lžičky soli a 4 lžičky krupicového cukru. V jiné misce prošlehejte 125 ml bílého jogurtu, 1 velké vejce, 375 ml vody a 60 ml rostlinného oleje, přilijte do mísy se suchými přísadami a hněťte (nejlépe v robotu s hákem) cca 5 minut, až vznikne měkké, mírně lepivé těsto. Přijde-li vám lepivé příliš, přisypte trošku mouky. Těsto vyjměte z mísy na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 10 stejných dílů, ty vytvarujte do kuliček. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z kuliček placky o průměru asi 15 cm, roztáhněte je do tvaru kapek a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem a jednotlivé placky jím prokládejte, aby se neslepily. Placky opékejte na grilovací či nepřilnavé pánvi 2–4 minuty z každé strany. Hotové placky potírejte rozpuštěným máslem nebo ghí a sypte solí.
Foto: Tony Briscoe
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media