Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku.

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Luštěniny Indická

Ingredience

    • 75 g zelené čočky
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 1 malá cibule, nastrouhaná nebo nakrájená nadrobno
    • zhruba 3cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený nadrobno
    • 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy + špetka navíc na posypání panýru
    • 1 lžička kořenicí směsi garam masala + další na posypání panýru
    • malý svazek koriandru, nasekaný
    • 200–300 g sýra panýr, nakrájeného na kostky nebo plátky
    • arašídový nebo slunečnicový olej
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • chléb naan (viz Něco navíc) k podávání

Příprava jídla

1 Do rendlíku dejte suroviny až po kořenicí směs garam masala, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte 20 minut, aby čočka změkla. Sceďte nebo zprudka vyvařte přebytečnou tekutinu, pak vmíchejte většinu čerstvého koriandru.

2 Nakrájený panýr smočte v troše oleje, osolte a okořeňte pepřem, špetkou kurkumy a další garam masalou. Poté ho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova.

3 Čočku rozdělte na talíře, posypte sýrem a zbývajícím koriandrem. Podávejte s chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Chléb naan si lze opatřit v indických restauracích, ale nabízí ho také Marks&Spencer a občas i jiné řetězce. Můžete se ale rovněž pustit do výroby domácího podle návodu níže.

SNADNÝ NAAN

Do mísy vsypte 670 g hladké mouky, 4 lžičky kypřicího prášku, 4 lžičky soli a 4 lžičky krupicového cukru. V jiné misce prošlehejte 125 ml bílého jogurtu, 1 velké vejce, 375 ml vody a 60 ml rostlinného oleje, přilijte do mísy se suchými přísadami a hněťte (nejlépe v robotu s hákem) cca 5 minut, až vznikne měkké, mírně lepivé těsto. Přijde-li vám lepivé příliš, přisypte trošku mouky. Těsto vyjměte z mísy na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 10 stejných dílů, ty vytvarujte do kuliček. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z kuliček placky o průměru asi 15 cm, roztáhněte je do tvaru kapek a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem a jednotlivé placky jím prokládejte, aby se neslepily. Placky opékejte na grilovací či nepřilnavé pánvi 2–4 minuty z každé strany. Hotové placky potírejte rozpuštěným máslem nebo ghí a sypte solí.

Foto: Tony Briscoe
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Polévka chili sin carne

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Žampionový dhansak

REKLAMA

Přidat komentář