Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 758 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 122 g
Tuky 4 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku.

Suroviny

čočka zelená 75 g
vývar zeleninový 500 ml
cibule 1 ks
malá, nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
zhruba, oloupaný, nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená, nadrobno
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá + špetka na posypání panýru
koriandr svazek
malý, nasekaný
200 g
sýr panýr na kostky / plátky
arašídový olej
lze nahradit slunečnicovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
naan
(viz Něco navíc), k podávání

1 Do rendlíku dejte suroviny až po kořenicí směs garam masala, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte 20 minut, aby čočka změkla. Sceďte nebo zprudka vyvařte přebytečnou tekutinu, pak vmíchejte většinu čerstvého koriandru.

2 Nakrájený panýr smočte v troše oleje, osolte a okořeňte pepřem, špetkou kurkumy a další garam masalou. Poté ho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova.

3 Čočku rozdělte na talíře, posypte sýrem a zbývajícím koriandrem. Podávejte s chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Chléb naan si lze opatřit v indických restauracích, ale nabízí ho také Marks&Spencer a občas i jiné řetězce. Můžete se ale rovněž pustit do výroby domácího podle návodu níže.

SNADNÝ NAAN

Do mísy vsypte 670 g hladké mouky, 4 lžičky kypřicího prášku, 4 lžičky soli a 4 lžičky krupicového cukru. V jiné misce prošlehejte 125 ml bílého jogurtu, 1 velké vejce, 375 ml vody a 60 ml rostlinného oleje, přilijte do mísy se suchými přísadami a hněťte (nejlépe v robotu s hákem) cca 5 minut, až vznikne měkké, mírně lepivé těsto. Přijde-li vám lepivé příliš, přisypte trošku mouky. Těsto vyjměte z mísy na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 10 stejných dílů, ty vytvarujte do kuliček. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z kuliček placky o průměru asi 15 cm, roztáhněte je do tvaru kapek a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem a jednotlivé placky jím prokládejte, aby se neslepily. Placky opékejte na grilovací či nepřilnavé pánvi 2–4 minuty z každé strany. Hotové placky potírejte rozpuštěným máslem nebo ghí a sypte solí.

Foto: Tony Briscoe
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit