Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bílých fazolí se špenátem
Polévka z bílých fazolí se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bílých fazolí se špenátem

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1123 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 179 g
Tuky 17 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehkou a výživnou polévku s bílými fazolemi a špenátem můžete případně také rozmixovat na hladký krém. Další velké plus? Je z dostupných surovin, takže nezatíží ani vaši peněženku. Pomalý var je nezbytností, dělá totiž chuť, a proto se fazolačka obejde bez vývaru. Při nákupu fazolí zkontrolujte datum spotřeby – čím čerstvější budou, tím méně času a energie bude potřeba k tomu, aby změkly.

Suroviny

suché
nakrájená na čtvrtky
česnek 1 palice
neoloupaná a vršek seříznutý
tvrdé skrojky/kůrky – nemusí být
řapíkatý celer 2 řapíky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
špenát 1 svazek
dobře opraný

Postup

1

Namočte přes noc fazole do studené vody.

2

Druhý den fazole slijte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina sahala cca 4cm nad fazole. Přiveďte do varu, pak ztlumte plamen a na mírném ohni vařte 30 minut, sbírejte pěnu.

3

Pak vložte čtvrtky cibule, česnek, skrojky parmazánu, pokud máte, řapíky celeru překrájené na kusy, sůl a pepř.

4

Vařte mírným varem cca 1,5 hodiny, dokud nejsou fazole měkké – doba varu závisí i na tom, jak staré fazole máte k dispozici. Průběžně dolévejte vodu, cca každou půlhodinu zkontrolujte a zamíchejte.

5

Když fazole změknou, vyjměte česnek a vymáčkněte z něj nožem uvařenou dužinu, rozmačkejte ji a vraťte do hrnce. Řapíky celeru rovněž vyjměte, nakrájejte na plátky a vraťte do hrnce.

6

Přilijte olivový olej, citronovou šťávu a podle potřeby dosolte a opepřete.

7

Vsypte nakrájený špenát a nechte jej v polévce zavadnout a prohřát.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč