Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bílých fazolí se špenátem
Polévka z bílých fazolí se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bílých fazolí se špenátem

4.8/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1123 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 179 g
Tuky 17 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehkou a výživnou polévku s bílými fazolemi a špenátem můžete případně také rozmixovat na hladký krém. Další velké plus? Je z dostupných surovin, takže nezatíží ani vaši peněženku. Pomalý var je nezbytností, dělá totiž chuť, a proto se fazolačka obejde bez vývaru. Při nákupu fazolí zkontrolujte datum spotřeby – čím čerstvější budou, tím méně času a energie bude potřeba k tomu, aby změkly.

Suroviny

suché
nakrájená na čtvrtky
česnek 1 palice
neoloupaná a vršek seříznutý
tvrdé skrojky/kůrky – nemusí být
řapíkatý celer 2 řapíky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
špenát 1 svazek
dobře opraný

Postup

1

Namočte přes noc fazole do studené vody.

2

Druhý den fazole slijte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina sahala cca 4cm nad fazole. Přiveďte do varu, pak ztlumte plamen a na mírném ohni vařte 30 minut, sbírejte pěnu.

3

Pak vložte čtvrtky cibule, česnek, skrojky parmazánu, pokud máte, řapíky celeru překrájené na kusy, sůl a pepř.

4

Vařte mírným varem cca 1,5 hodiny, dokud nejsou fazole měkké – doba varu závisí i na tom, jak staré fazole máte k dispozici. Průběžně dolévejte vodu, cca každou půlhodinu zkontrolujte a zamíchejte.

5

Když fazole změknou, vyjměte česnek a vymáčkněte z něj nožem uvařenou dužinu, rozmačkejte ji a vraťte do hrnce. Řapíky celeru rovněž vyjměte, nakrájejte na plátky a vraťte do hrnce.

6

Přilijte olivový olej, citronovou šťávu a podle potřeby dosolte a opepřete.

7

Vsypte nakrájený špenát a nechte jej v polévce zavadnout a prohřát.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...