Polévka z černých fazolí

Polévka z černých fazolí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1444 kcal
Bílkoviny 41 g
Cukr 221 g
Tuky 37 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Touhle polévkou obohatila naše obzory Amber Locke, autorka kuchařek a milovnice pestrobarevných polévek a salátů pojatých jako výtvarné dílo.

 

Suroviny

200 g
černé fazole suché, namočených přes noc do spousty studené vody
bobkový list 2 ks
malé
cibule 1 ks
malá, rozpůlená
česnek 2 stroužky
oloupané a ponechané v celku
chilli paprička 1 ks
malá, červená, sušená
vývar 600 ml
horký, zeleninový nebo drůbeží
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý
Na posypání
avokádo 1 ks
oloupané a na kostičky
ředkvičky 4 ks
na tenká kolečka / na klínky, (můžete použít i černou ředkev nebo daikon)
červená řepa 1 ks
nakrájená natenko
slanina
opečená, podle chuti (nemusí být)
zakysaná smetana
podle chuti, (asi 4 lžíce)
sýr
(my jsme použili hobliny uzeného oštiepku), podle chuti, na dokončení
řeřicha
nastříhaná, na ozdobení

1 Namočené fazole sceďte a propláchněte. Do velkého rendlíku nasypte fazole spolu s bobkovým listem, cibulí, česnekem a sušenou chilli papričkou. Zalijte čerstvou studenou vodou, aby byly fazole ponořené. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a pomalu vařte, s poodklopenou pokličkou, zhruba hodinu doměkka. Uvařené fazole sceďte, odstraňte bobkový list a podle chuti i cibuli, česnek a chilli papričku.

2 Fazole vraťte do rendlíku, zalijte je vývarem a částečně rozmixujte pomocí tyčového mixéru – některé z nich nechte v celku, aby měla polévka zajímavou strukturu. Podle chuti osolte a opepřete.

3 Před podáváním rozdělte polévku do misek a přidejte přísady na posypání, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a ozdobte řeřichou.

NĚCO NAVÍC

Vařené fazole lze nahradit konzervovanými (na celé množství 2 konzervami po 400 g). S ochucujícími přísadami je vařte jen 10 minut, přímo ve vývaru. Pak část fazolí odeberte, zbytek polévky bez bobkového listu rozmixujte a pak do ní vraťte celé fazole.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit