Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z černých fazolí
Polévka z černých fazolí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z černých fazolí

4.1/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1808 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 271 g
Tuky 46 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Touhle polévkou obohatila naše obzory Amber Locke, autorka kuchařek a milovnice pestrobarevných polévek a salátů pojatých jako výtvarné dílo.

 

Suroviny

fazole černé 200 g
suché, namočené přes noc
malé
malá, rozpůlená
česnek 2 stroužky
vcelku
sušená
vývar 600 ml
horký, zeleninový nebo drůbeží
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý
Na posypání
na kostičky
ředkvičky 4 ks
na tenká kolečka či klínky
natenko
opečená, podle chuti
nebo podle chuti
např. oštiepok, množství podle chuti
řeřicha
na ozdobení

Postup

1

Namočené fazole sceďte a propláchněte. Do velkého rendlíku nasypte fazole spolu s bobkovým listem, cibulí, česnekem a sušenou chilli papričkou. Zalijte čerstvou studenou vodou, aby byly fazole ponořené. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a pomalu vařte, s poodklopenou pokličkou, zhruba hodinu doměkka. Uvařené fazole sceďte, odstraňte bobkový list a podle chuti i cibuli, česnek a chilli papričku.

2

Fazole vraťte do rendlíku, zalijte je vývarem a částečně rozmixujte pomocí tyčového mixéru – některé z nich nechte v celku, aby měla polévka zajímavou strukturu. Podle chuti osolte a opepřete.

3

Před podáváním rozdělte polévku do misek a přidejte přísady na posypání, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a ozdobte řeřichou.

NĚCO NAVÍC

Vařené fazole lze nahradit konzervovanými (na celé množství 2 konzervami po 400 g). S ochucujícími přísadami je vařte jen 10 minut, přímo ve vývaru. Pak část fazolí odeberte, zbytek polévky bez bobkového listu rozmixujte a pak do ní vraťte celé fazole.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín