
Polévka z černých fazolí
Touhle polévkou obohatila naše obzory Amber Locke, autorka kuchařek a milovnice pestrobarevných polévek a salátů pojatých jako výtvarné dílo.
Ingredience
- 200 g suchých černých fazolí, namočených přes noc do spousty studené vody
- 2 malé bobkové listy
- 1 malá cibule, rozpůlená
- 2 stroužky česneku, oloupané a ponechané v celku
- 1 malá sušená červená chilli paprička
- 600 ml horkého zeleninového nebo drůbežího vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 avokádo, oloupané a na kostičky
- 4 ředkvičky, na tenká kolečka nebo na klínky (můžete použít i černou ředkev nebo daikon)
- 1 červená řepa, nakrájená natenko
- opečená slanina podle chuti (nemusí být) zakysaná smetana podle chuti (asi 4 lžíce)
- strouhaný sýr (my jsme použili hobliny uzeného oštiepku) podle chuti na dokončení nastříhaná řeřicha na ozdobení
NA POSYPÁNÍ
Příprava jídla
1 Namočené fazole sceďte a propláchněte. Do velkého rendlíku nasypte fazole spolu s bobkovým listem, cibulí, česnekem a sušenou chilli papričkou. Zalijte čerstvou studenou vodou, aby byly fazole ponořené. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a pomalu vařte, s poodklopenou pokličkou, zhruba hodinu doměkka. Uvařené fazole sceďte, odstraňte bobkový list a podle chuti i cibuli, česnek a chilli papričku.
2 Fazole vraťte do rendlíku, zalijte je vývarem a částečně rozmixujte pomocí tyčového mixéru – některé z nich nechte v celku, aby měla polévka zajímavou strukturu. Podle chuti osolte a opepřete.
3 Před podáváním rozdělte polévku do misek a přidejte přísady na posypání, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a ozdobte řeřichou.
NĚCO NAVÍC
Vařené fazole lze nahradit konzervovanými (na celé množství 2 konzervami po 400 g). S ochucujícími přísadami je vařte jen 10 minut, přímo ve vývaru. Pak část fazolí odeberte, zbytek polévky bez bobkového listu rozmixujte a pak do ní vraťte celé fazole.
Přidat komentář