Polévka s fazolemi a těstovinami

Polévka s fazolemi a těstovinami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4506 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 742 g
Tuky 53 g
Vláknina 128 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohoto italského pokrmu se obvykle používají drobné těstovinové prstýnky zvané ditalini, ale vy si můžete vybrat, na které těstoviny máte chuť. Skvělé je i orzo, které jsme použili my, ale prodávají se i hvězdičky nebo třeba písmenka, jimiž zabodujete především u dětí!

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
mrkev 1 ks
velká, nahrubo
Řapíkatý celer 1 ks
velký, nahrubo
česnek 3 stroužky
nadrobno
chilli sušené 0.25 ČL
drcené
italské bylinky 1 ČL
italská bylinková kořenící směs (kupíte např. na Koreni.cz)
vývar kuřecí 1.5 l
lze nahradit zeleninovým
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva, rajčata scezená
polévkové těstoviny 200 g
typu orzo, či jiné minitvary
fazole bílé 800 g
2 konzervy, lze nahradit fazolemi borlotti (strakaté) – fazole scezené, propláchnuté; nebo 200-250 g suchých fazolí, předem namočených a poté uvařených doměkka
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nakrájená
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Ve větším hrnci rozehřejte na středním až silném ohni olivový olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opékejte 2–3 minuty doměkka a cibuli dosklovita. Vsypte česnek, drcenou chilli papričku a kořenicí směs a ještě minutu opékejte.

2 Pak vlijte vývar i rajčata a přiveďte k varu. Vsypte těstoviny a přiveďte k prudkému varu. Asi 3 minuty před uplynutím doby uvedené na obalu těstovin pro konzistenci na skus (al dente) přidejte fazole a dovařte ještě 2–3 minuty. Odstavte a vmíchejte petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit