Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky
Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2535 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 93 g
Tuky 214 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talíř horké krémové polévky je možná přesně to, co potřebujete, když se vracíte po celém dni unavení domů. Hotové sametové pohlazení do duši. Navíc je z naprosto dostupných surovin, což nikdy není na škodu.

Související recepty

Suroviny

celer 1 ks
dobře okrájená a nakrájená na 1cm kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
velká, oloupaná a nakrájená nadrobno
lískové oříšky 80 g
blanšírované
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1 l
horký
Na dokončení
lískové oříšky 70 g
blanšírované, podrcené
šalvěj 1 hrst
čerstvé lístky + na ozdobení (nemusí být)
olivový olej panenský 2 PL

Postup

1

Ve větším rendlíku rozpusťte máslo na středním ohni. Vsypte celer, řapíkatý celer, cibuli a 80 g lískových oříšků. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, zmírněte oheň, přiklopte a duste 15 minut. Občas zkontrolujte, popřípadě podlijte trochou vody.

2

Mezitím v pánvi na silném ohni nasucho pražte 70 g lískových oříšků 3 minuty. Odstavte a přesypte k jedné straně rozložené čisté utěrky. Pak nasekejte šalvěj a promíchejte ji v misce s olejem. Utěrku přeložte přes oříšky a podrťte je paličkou na maso nebo válečkem.  Podrcené oříšky promíchejte s olejem se šalvějí a dejte stranou.

3

Po 15 minutách dušení zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, vmíchejte crème fraîche, prohřejte a odstavte. Jezte posypané šalvějovo-oříškovou směsí. Můžete ozdobit celými listy šalvěje.

NĚCO NAVÍC
Zbylá polévka vydrží v chladničce v uzavřené nádobě 2 dny. Počítejte ale s tím, že dost zhoustne.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín