Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky
Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z bulvového celeru se šalvějí a lískovými oříšky

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2535 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 93 g
Tuky 214 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talíř horké krémové polévky je možná přesně to, co potřebujete, když se vracíte po celém dni unavení domů. Hotové sametové pohlazení do duši. Navíc je z naprosto dostupných surovin, což nikdy není na škodu.

Suroviny

celer 1 ks
dobře okrájená a nakrájená na 1cm kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
velká, oloupaná a nakrájená nadrobno
lískové oříšky 80 g
blanšírované
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1 l
horký
Na dokončení
lískové oříšky 70 g
blanšírované, podrcené
šalvěj 1 hrst
čerstvé lístky + na ozdobení (nemusí být)
olivový olej panenský 2 PL

Postup

1

Ve větším rendlíku rozpusťte máslo na středním ohni. Vsypte celer, řapíkatý celer, cibuli a 80 g lískových oříšků. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, zmírněte oheň, přiklopte a duste 15 minut. Občas zkontrolujte, popřípadě podlijte trochou vody.

2

Mezitím v pánvi na silném ohni nasucho pražte 70 g lískových oříšků 3 minuty. Odstavte a přesypte k jedné straně rozložené čisté utěrky. Pak nasekejte šalvěj a promíchejte ji v misce s olejem. Utěrku přeložte přes oříšky a podrťte je paličkou na maso nebo válečkem.  Podrcené oříšky promíchejte s olejem se šalvějí a dejte stranou.

3

Po 15 minutách dušení zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, vmíchejte crème fraîche, prohřejte a odstavte. Jezte posypané šalvějovo-oříškovou směsí. Můžete ozdobit celými listy šalvěje.

NĚCO NAVÍC
Zbylá polévka vydrží v chladničce v uzavřené nádobě 2 dny. Počítejte ale s tím, že dost zhoustne.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč