Talíř horké krémové polévky je možná přesně to, co potřebujete, když se vracíte po celém dni unavení domů. Hotové sametové pohlazení do duši. Navíc je z naprosto dostupných surovin, což nikdy není na škodu.
Suroviny
Postup
Ve větším rendlíku rozpusťte máslo na středním ohni. Vsypte celer, řapíkatý celer, cibuli a 80 g lískových oříšků. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, zmírněte oheň, přiklopte a duste 15 minut. Občas zkontrolujte, popřípadě podlijte trochou vody.
Mezitím v pánvi na silném ohni nasucho pražte 70 g lískových oříšků 3 minuty. Odstavte a přesypte k jedné straně rozložené čisté utěrky. Pak nasekejte šalvěj a promíchejte ji v misce s olejem. Utěrku přeložte přes oříšky a podrťte je paličkou na maso nebo válečkem. Podrcené oříšky promíchejte s olejem se šalvějí a dejte stranou.
Po 15 minutách dušení zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, vmíchejte crème fraîche, prohřejte a odstavte. Jezte posypané šalvějovo-oříškovou směsí. Můžete ozdobit celými listy šalvěje.
NĚCO NAVÍC
Zbylá polévka vydrží v chladničce v uzavřené nádobě 2 dny. Počítejte ale s tím, že dost zhoustne.