
Celerová polévka
Jednoduchá a vydatná polévka vás během zimních dnů zaručeně zahřeje.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 6 plátků anglické slaniny
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 600 g celeru, očištěného a nakrájeného na drobné kostičky
- 125 g krup, předem namočených
- 1,75 litru zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu dokřupava, k opékání přidejte snítku rozmarýnu, překrájenou na kusy. Slaninu a rozmarýn vyjměte z hrnce a vsypte cibuli a celer. Opékejte zvolna 5 minut. Zbylý rozmarýn nakrájejte najemno a na poslední 2 minuty ho přidejte do hrnce.
2 Vmíchejte kroupy a vlijte vývar. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nechte zvolna asi 45 minut vařit, až budou kroupy hotové.
3 Nandejte do misek, navrch rozdrobte opečenou slaninu a podávejte. Ozdobit lze i opečeným rozmarýnem.
NĚCO NAVÍC
Kroupy lze uvařit předem, pak povařit v polévce zeleninu doměkka a hotové kroupy v polévce na závěr jen prohřát.
Přidat komentář