Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4689 kcal
Bílkoviny 146 g
Cukr 164 g
Tuky 373 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá a vydatná polévka vás během zimních dnů zaručeně zahřeje. 

Suroviny

máslo 1 PL
anglická slanina 6 plátků
rozmarýn 2 snítky
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
celer 600 g
očištěný a nakrájený na drobné kostičky
kroupy 125 g
předem namočené
vývar zeleninový 1.75 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka

1 V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu dokřupava, k opékání přidejte snítku rozmarýnu, překrájenou na kusy. Slaninu a rozmarýn vyjměte z hrnce a vsypte cibuli a celer. Opékejte zvolna 5 minut. Zbylý rozmarýn nakrájejte najemno a na poslední 2 minuty ho přidejte do hrnce.

2 Vmíchejte kroupy a vlijte vývar. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nechte zvolna asi 45 minut vařit, až budou kroupy hotové.

3 Nandejte do misek, navrch rozdrobte opečenou slaninu a podávejte. Ozdobit lze i opečeným rozmarýnem.

NĚCO NAVÍC
Kroupy lze uvařit předem, pak povařit v polévce zeleninu doměkka a hotové kroupy v polévce na závěr jen prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit