Jednoduchá a vydatná celerová polévka vás během zimních dnů zaručeně zahřeje a přidané kroupy navíc i zasytí. Pokud si recept uložíte, nejspíš ho využijete po celý podzim i zimu, protože právě v tomto období celer seženete i v té nejmenší samoobsluze.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu dokřupava, k opékání přidejte snítku rozmarýnu, překrájenou na kusy.
Slaninu a rozmarýn vyjměte z hrnce a vsypte cibuli a celer. Opékejte zvolna 5 minut.
Zbylý rozmarýn nakrájejte najemno a na poslední 2 minuty ho přidejte do hrnce.
Vmíchejte kroupy a vlijte vývar. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nechte zvolna asi 45 minut vařit, až budou kroupy hotové.
Nandejte do misek, navrch rozdrobte opečenou slaninu a podávejte. Ozdobit lze i opečeným rozmarýnem.
NĚCO NAVÍC
Kroupy lze uvařit předem, pak povařit v polévce zeleninu doměkka a hotové kroupy v polévce na závěr jen prohřát.