Toužíte po lahodné krémové polévce jako z vybrané restaurace? Připravte si bulvu celeru a pojďte vařit spolu s námi!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 120 °C. Pršut nechte asi půl hodiny vysoušet v ohnivzdorné formě v troubě, až bude úplně křehký. Pak jej rozdrobte a ponechte stranou.
Olivový olej rozehřejte ve velkém kastrolu, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.
Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete. Rozehřejte gril v troubě.
200 ml polévky vlijte do jiného kastrůlku, přidejte mléko a zahřívejte až k bodu varu; ručním mixérem šlehejte, až vznikne napěněný krém.
Slaninu ogrilujte, stačí dvě až čtyři minuty z každé strany. Polévku prohřejte, je-li třeba, rozdělte do misek či talířů, přelijte napěněným krémem, posypte rozdrobeným pršutem a přidejte plátek vyškvařené slaniny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Celer(12 receptů)
- 24 top receptů na krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez(24 receptů)