0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celerová krémová polévka se slaninou

Celerová krémová polévka se slaninou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 41
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 74 g
Tuky 446 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné krémové polévce jako z vybrané restaurace? Připravte si bulvu celeru a pojďte vařit spolu s námi! 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
pokrájená
celer 1 ks
na kostky
brambory 2 ks
velké, pokrájené na kostky
pórek 1 ks
bílá část, najemno
smetana ke šlehání 100 ml
mléko 200 ml
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
muškátový oříšek
na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 120 °C. Pršut nechte asi půl hodiny vysoušet v ohnivzdorné formě v troubě, až bude úplně křehký. Pak jej rozdrobte a ponechte stranou.

2

Olivový olej rozehřejte ve velkém kastrolu, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.

3

Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete. Rozehřejte gril v troubě.

4

200 ml polévky vlijte do jiného kastrůlku, přidejte mléko a zahřívejte až k bodu varu; ručním mixérem šlehejte, až vznikne napěněný krém.

5

Slaninu ogrilujte, stačí dvě až čtyři minuty z každé strany. Polévku prohřejte, je-li třeba, rozdělte do misek či talířů, přelijte napěněným krémem, posypte rozdrobeným pršutem a přidejte plátek vyškvařené slaniny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč