Celerová krémová polévka se slaninou

Celerová krémová polévka se slaninou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 39
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 74 g
Tuky 446 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné krémové polévce jako z vybrané restaurace? Připravte si bulvu celeru a pojďte vařit spolu s námi! 

Suroviny

sušená šunka 1 plátek
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
pokrájená
celer 1 ks
na kostky
brambory 2 ks
velké, pokrájené na kostky
pórek 1 ks
bílá část, najemno
smetana ke šlehání 100 ml
mléko 200 ml
anglická slanina 6 plátků
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
muškátový oříšek
na dochucení

1 Troubu předehřejte na 120 °C. Pršut nechte asi půl hodiny vysoušet v ohnivzdorné formě v troubě, až bude úplně křehký. Pak jej rozdrobte a ponechte stranou.

2 Olivový olej rozehřejte ve velkém kastrolu, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.

3 Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete. Rozehřejte gril v troubě.

4 200 ml polévky vlijte do jiného kastrůlku, přidejte mléko a zahřívejte až k bodu varu; ručním mixérem šlehejte, až vznikne napěněný krém.

5 Slaninu ogrilujte, stačí dvě až čtyři minuty z každé strany. Polévku prohřejte, je-li třeba, rozdělte do misek či talířů, přelijte napěněným krémem, posypte rozdrobeným pršutem a přidejte plátek vyškvařené slaniny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit