Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerová krémová polévka se slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 44
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4948 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 74 g
Tuky 446 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné krémové polévce jako z vybrané restaurace? Připravte si bulvu celeru a pojďte vařit spolu s námi! A než se nadějete, po této krémové celerové polévce zbude jen prázdný hrnec.

Související recepty

Suroviny

(pršut)
olivový olej 2 PL
pokrájená
celer 1 ks
na kostky
velké, pokrájené na kostky
pórek 1 ks
bílá část, najemno
mléko 200 ml
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 120 °C. Pršut nechte asi půl hodiny vysoušet v ohnivzdorné formě v troubě, až bude úplně křehký. Pak jej rozdrobte a ponechte stranou.

2

Olivový olej rozehřejte ve velkém kastrolu, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.

3

Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete. Rozehřejte gril v troubě.

4

200 ml polévky vlijte do jiného kastrůlku, přidejte mléko a zahřívejte až k bodu varu; ručním mixérem šlehejte, až vznikne napěněný krém.

5

Slaninu ogrilujte, stačí dvě až čtyři minuty z každé strany. Polévku prohřejte, je-li třeba, rozdělte do misek či talířů, přelijte napěněným krémem, posypte rozdrobeným pršutem a přidejte plátek vyškvařené slaniny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...