0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rumfordská polévka

Rumfordská polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rumfordská polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1129 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 184 g
Tuky 7 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní polévka se připravovala v jednom kotli a smyslem jejího vaření bylo nasytit davy. Naše moderní verze ctí dnešní postup doporučovaný k vaření luštěnin a snaží se, abyste si na skromné polévce také pochutnali.

Suroviny

hrách 150 g
suchý
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
celer ¼ ks
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
nadrobno
kroupy 4 PL
nejlépe trhané krupy (lámanka), propláchnuté
vývar 350 ml
masový
brambory 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
zázvor (mletý)
lze přidat, ale nemusí být
majoránka (drhnutá)
lze přidat, ale nemusí být
petrželka
nasekaná, k podávání
krutony
opečené kostky chleba, k podávání

Postup

1

Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

2

Pak hrách slijte, v hrnci zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vše uvařte doměkka, počítejte s tím, že hrách se obvykle vaří přinejmenším 1 hodinu. Pak rozmačkejte nahrubo.

3

Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Brambory oloupejte a nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a obojí uvařte doměkka, trvá to cca 20 minut.

4

Pak obě složky polévky spojte, prohřejte a dolaďte solí a kořením podle chuti. Pokud by se vám polévka zdála příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou. Při podávání doplňte petrželkou a chlebovými kostkami.

NĚCO NAVÍC
Do základu lze přidat i česnek či pórek, brambory může nahradit tuřín nebo vodnice. Cibuli můžete místo dlouhého vaření opéct ve druhé složce se slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč