0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rumfordská polévka

Rumfordská polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rumfordská polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1129 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 184 g
Tuky 7 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní polévka se připravovala v jednom kotli a smyslem jejího vaření bylo nasytit davy. Naše moderní verze ctí dnešní postup doporučovaný k vaření luštěnin a snaží se, abyste si na skromné polévce také pochutnali.

Suroviny

hrách 150 g
suchý
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
celer 0.25 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
slanina 50 g
nadrobno
kroupy 4 PL
nejlépe trhané krupy (lámanka), propláchnuté
vývar 350 ml
masový
brambory 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
zázvor (mletý)
lze přidat, ale nemusí být
majoránka (drhnutá)
lze přidat, ale nemusí být
petrželka
nasekaná, k podávání
krutony
opečené kostky chleba, k podávání

Postup

1

Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

2

Pak hrách slijte, v hrnci zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vše uvařte doměkka, počítejte s tím, že hrách se obvykle vaří přinejmenším 1 hodinu. Pak rozmačkejte nahrubo.

3

Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Brambory oloupejte a nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a obojí uvařte doměkka, trvá to cca 20 minut.

4

Pak obě složky polévky spojte, prohřejte a dolaďte solí a kořením podle chuti. Pokud by se vám polévka zdála příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou. Při podávání doplňte petrželkou a chlebovými kostkami.

NĚCO NAVÍC
Do základu lze přidat i česnek či pórek, brambory může nahradit tuřín nebo vodnice. Cibuli můžete místo dlouhého vaření opéct ve druhé složce se slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit