Polévku jsme původně chtěli rozmixovat, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat její příjemnou strukturu. Máte-li raději krémové polévky, rozmixujte ji a šunku vmíchejte až potom.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, tymián a koriandr či kmín a za stálého míchání opékejte na středním až silném ohni asi 3 minuty, aby cibule změkla. Přidejte vývar, scezené a propláchnuté fazole a šunku a přiveďte k varu. Našikmo přiklopte a vařte na středním ohni 20 minut.
Mezitím promíchejte bagetku s olejem a paprikou, osolte. Rozprostřete na plech a pečte dozlatova, asi 10 minut, občas protřeste.
Z polévky odstraňte tymián. Vyjměte šunku, nakrájejte ji na centimetrové kostičky či plátečky a ty vraťte do polévky. Polévku ochutnejte, podle potřeby dosolte (možná to nebude nutné) a opepřete. Podávejte v nahřátých miskách, s paprikovými krutonky a pažitkou.
Polévku lze uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny. Krutony vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 3 dny.