Polévka z bílých fazolí

Polévka z bílých fazolí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2338 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 340 g
Tuky 46 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévku jsme původně chtěli rozmixovat, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat její příjemnou strukturu. Máte-li raději krémové polévky, rozmixujte ji a šunku vmíchejte až potom.

Související recepty

Suroviny

máslo 0.5 PL
cibule bílá 1 ks
malá, nahrubo
mrkev 1 ks
malá, nahrubo
česnek 0.5 stroužku
malý, podrcený naplocho nožem
tymián 1 snítka
koriandr špetka
mletý, lze nahradit kmínem
vývar kuřecí 350 ml
fazole bílé 400 g
konzerva
šunka 150 g
od kosti, v celku
bageta 1 ks
malá, na kostky
olivový olej 1 PL
paprika sladká 0.25 ČL
mletá
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka 1 hrst
nasekaná, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180°C. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, tymián a koriandr či kmín a za stálého míchání opékejte na středním až silném ohni asi 3 minuty, aby cibule změkla. Přidejte vývar, scezené a propláchnuté fazole a šunku a přiveďte k varu. Našikmo přiklopte a vařte na středním ohni 20 minut.

2 Mezitím promíchejte bagetku s olejem a paprikou, osolte. Rozprostřete na plech a pečte dozlatova, asi 10 minut, občas protřeste.

3 Z polévky odstraňte tymián. Vyjměte šunku, nakrájejte ji na centimetrové kostičky či plátečky a ty vraťte do polévky. Polévku ochutnejte, podle potřeby dosolte (možná to nebude nutné) a opepřete. Podávejte v nahřátých miskách, s paprikovými krutonky a pažitkou.

4 Polévku lze uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny. Krutony vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 3 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit