Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 165 g
Tuky 57 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (například díky octu nebo citronové šťávě), tím krásnější červenou barvu získá. V zásaditém prostředí přechází barva zelí zase domodra, čehož se využívá při přípravě domácích barviv. Za modrání je z běžných kuchyňských surovin zodpovědná například jedlá soda (tu bychom do polévky ovšem opravdu nepřidávali), ale třeba také vlašské ořechy.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
kmín 1.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová pasta 1.5 PL
zelí červené 500 g
zbavené košťálu, nakrájené nadrobno
jablka 1 ks
velké, oloupané, zbavené jádřince, nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 2 PL
krupicový cukr 2 PL
(nebo podle chuti)
vývar zeleninový 1.5 l
možno nahradit drůbežím
zakysaná smetana 4 PL
tučná
křen 4 ČL
nastrouhaný + navíc k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a kmín plus špetku soli. Na mírném ohni opékejte 8 minut, aby cibule začala měknout. Přidejte rajčatovou pastu a prohřívejte další minutu, pak vmíchejte zelí a nakrájené jablko. Přiklopte a duste 15 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Vmíchejte ocet a cukr, vlijte vývar, osolte 3/4 lžičky soli. Promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut.

2 Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s křenem a špetkou soli. Odložte.

3 Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem či ve vhodném stolním mixéru co nejvíc dohladka. (Můžete ji ještě protřít přes síto pomocí spodní strany naběračky – poslední nezdolné lžíce pevné dužiny vyhoďte.) Opepřete a podle chuti dosolte. Rozdělte do misek, ozdobte křenovou smetanou a posypte pažitkou a špetkou nastrouhaného křenu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit