Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1422 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 165 g
Tuky 56 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (například díky octu nebo citronové šťávě), tím krásnější červenou barvu získá. V zásaditém prostředí přechází barva zelí zase domodra, čehož se využívá při přípravě domácích barviv. Za modrání je z běžných kuchyňských surovin zodpovědná například jedlá soda (tu bychom do polévky ovšem opravdu nepřidávali), ale třeba také vlašské ořechy.

Suroviny

nakrájené nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
kmín 1,5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová pasta 1,5 ČL
zbavené košťálu, nakrájené nadrobno
velké, oloupané, zbavené jádřince, nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 2 PL
nebo podle chuti
vývar zeleninový 1,5 l
možno nahradit drůbežím
tučná
křen 4 ČL
nastrouhaný + navíc k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a kmín plus špetku soli. Na mírném ohni opékejte 8 minut, aby cibule začala měknout.

2

Přidejte rajčatovou pastu a prohřívejte další minutu, pak vmíchejte zelí a nakrájené jablko. Přiklopte a duste 15 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Vmíchejte ocet a cukr, vlijte vývar, osolte 3/4 lžičky soli. Promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut.

3

Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s křenem a špetkou soli. Odložte.

4

Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem či ve vhodném stolním mixéru co nejvíc dohladka. (Můžete ji ještě protřít přes síto pomocí spodní strany naběračky – poslední nezdolné lžíce pevné dužiny vyhoďte.) Opepřete a podle chuti dosolte. Rozdělte do misek, ozdobte křenovou smetanou a posypte pažitkou a špetkou nastrouhaného křenu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín