0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1422 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 165 g
Tuky 56 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (například díky octu nebo citronové šťávě), tím krásnější červenou barvu získá. V zásaditém prostředí přechází barva zelí zase domodra, čehož se využívá při přípravě domácích barviv. Za modrání je z běžných kuchyňských surovin zodpovědná například jedlá soda (tu bychom do polévky ovšem opravdu nepřidávali), ale třeba také vlašské ořechy.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
kmín 1,5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová pasta 1,5 ČL
zbavené košťálu, nakrájené nadrobno
jablko 1 ks
velké, oloupané, zbavené jádřince, nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 2 PL
krupicový cukr 2 PL
nebo podle chuti
vývar zeleninový 1,5 l
možno nahradit drůbežím
zakysaná smetana 4 PL
tučná
křen 4 ČL
nastrouhaný + navíc k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a kmín plus špetku soli. Na mírném ohni opékejte 8 minut, aby cibule začala měknout.

2

Přidejte rajčatovou pastu a prohřívejte další minutu, pak vmíchejte zelí a nakrájené jablko. Přiklopte a duste 15 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Vmíchejte ocet a cukr, vlijte vývar, osolte 3/4 lžičky soli. Promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut.

3

Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s křenem a špetkou soli. Odložte.

4

Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem či ve vhodném stolním mixéru co nejvíc dohladka. (Můžete ji ještě protřít přes síto pomocí spodní strany naběračky – poslední nezdolné lžíce pevné dužiny vyhoďte.) Opepřete a podle chuti dosolte. Rozdělte do misek, ozdobte křenovou smetanou a posypte pažitkou a špetkou nastrouhaného křenu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč