0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1422 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 165 g
Tuky 56 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (například díky octu nebo citronové šťávě), tím krásnější červenou barvu získá. V zásaditém prostředí přechází barva zelí zase domodra, čehož se využívá při přípravě domácích barviv. Za modrání je z běžných kuchyňských surovin zodpovědná například jedlá soda (tu bychom do polévky ovšem opravdu nepřidávali), ale třeba také vlašské ořechy.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nadrobno
kmín 1.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová pasta 1.5 ČL
zelí červené 500 g
zbavené košťálu, nakrájené nadrobno
jablko 1 ks
velké, oloupané, zbavené jádřince, nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 2 PL
krupicový cukr 2 PL
nebo podle chuti
vývar zeleninový 1.5 l
možno nahradit drůbežím
zakysaná smetana 4 PL
tučná
křen 4 ČL
nastrouhaný + navíc k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a kmín plus špetku soli. Na mírném ohni opékejte 8 minut, aby cibule začala měknout. Přidejte rajčatovou pastu a prohřívejte další minutu, pak vmíchejte zelí a nakrájené jablko. Přiklopte a duste 15 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Vmíchejte ocet a cukr, vlijte vývar, osolte 3/4 lžičky soli. Promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut.

2 Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s křenem a špetkou soli. Odložte.

3 Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem či ve vhodném stolním mixéru co nejvíc dohladka. (Můžete ji ještě protřít přes síto pomocí spodní strany naběračky – poslední nezdolné lžíce pevné dužiny vyhoďte.) Opepřete a podle chuti dosolte. Rozdělte do misek, ozdobte křenovou smetanou a posypte pažitkou a špetkou nastrouhaného křenu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit