0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z pečeného česneku s těstovinami

Polévka z pečeného česneku s těstovinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z pečeného česneku s těstovinami

4.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4101 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 363 g
Tuky 229 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová česnečka nám učarovala na první ochutnání. Množství česneku vás možná zaskočí, ovšem ten díky pečení získá neodolatelně jemnou chuť, takže se není čeho bát.  

Suroviny

česnek 5 ks
celé palice
olivový olej 5 PL
máslo 6 PL
hnědé, menší rozpůlené, větší rozčtvrcené
cibule 2 ks
nakrájené najemno
mouka pšeničná hladká 5 PL
vývar kuřecí 1 l
italské bylinky 1 ČL
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
chilli 1 špetka
vločky + navíc k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný + navíc k podávání
farfalle 150 g
mini, uvařené na skus
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Z palic česneku odřízněte asi 1 cm vrchní části, abyste odhalili stroužky a odstraňte co nejvíce slupiček. Dejte do alobalu, řezy nahoru, pokapejte olejem, zabalte a pečte asi 45 minut doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a olej slijte do misky. Upečený česnek nechte lehce vychladnout a stroužky vymačkejte ze slupek k oleji do misky. Rozmačkejte vidličkou.

2

V hrnci rozehřejte lžíci másla a opečte na něm žampiony ze všech stran dozlatova, trvá to asi 5–6 minut. Vyjměte z hrnce a dejte stranou.

3

V uvolněném hrnci rozpusťte zbylé máslo, vsypte cibuli a pečený česnek i s olejem a opečte dosklovita. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Pak za stálého míchání přilijte vývar a rozmíchejte s jíškou dohladka. Ochuťte italskými bylinkami, muškátovým oříškem a chilli vločkami, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte asi 15 minut probublávat, občas zamíchejte. 

4

Pak polévku stáhněte z plamene a rozmixujte dohladka. Vraťte na sporák, vmíchejte smetanu a strouhaný parmazán, vsypte opečené žampiony a uvařené těstoviny a nechte vše chvíli prohřát a sýr rozpustit.

5

Podávejte posypané petrželkou, strouhaným parmazánem a chilli vločkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...