0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí vývar se zázvorem, kuřetem a orzem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1523 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 233 g
Tuky 8 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Super rychlá, výživná a lehká polévka s povzbuzujícím účinkem.

Suroviny

vývar kuřecí 1 l
bez kostí a kůže, omytá
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
čerstvý, oloupaný, na plátky
chilli paprička 1 ks
červená, bez semínek a nakrájená na plátky (lze vynechat)
mrkev 4 ks
očištěná a na plátky
řapíkatý celer 2 ks
oloupaný a na plátky
jarní cibulka 4 ks
s natí, nakrájená
těstovinová rýže 100 g
orzo (viz Něco navíc)
pažitka 1 hrst
nasekaná k podávání
sójová omáčka
na dochucení

1 Přiveďte v hrnci k varu vývar. Vložte do něj celá kuřecí prsa, zázvor, chilli papričku a vařte na mírném ohni 5 minut.

2 Přidejte plátky mrkve, řapíkatý celer, bílou část jarní cibulky, orzo a vařte dalších zhruba 5–10 minut, dokud se těstoviny i kuře neuvaří doměkka. Kuřecí prsa vyjměte, nakrájejte napříč vláken na tenčí plátky a rozdělte je do misek. Vývar dochuťte sójovou omáčkou a polévku se zeleninou nalijte na maso v miskách. Posypte pažitkou a zelenou částí cibulky a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Orzo nazývané také risoni neboli těstovinová rýže se vyrábí z tvrdé pšenice, má tužší konzistenci a oproti jiným těstovinovým zavářkám se nerozváří a při zavaření do polévky vývar skoro nezakalí. Pokud však chcete vývar úplně čirý, uvařte i orzo zvlášť v osolené vodě.
     
  • Mladá karotka a čerstvý zázvor udělají z této polévky lék proti jarní únavě. Povzbudí, doplní vitaminy, zahřeje i osvěží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Komentáře

Jan Čečrdle

Skvělá i s kolínkama :)

Michaela Sagarova

Výborná polívka , manžel moc chválil a mám ji dělat častěji.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...