Pórkový koláč s hořčicí a mrkví

Pórkový koláč s hořčicí a mrkví

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Po 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2602 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 179 g
Tuky 162 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatepla ho můžete podávat k večeři, studený bude hitem večírkového bufetu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 125 g
nakrájené
vejce 1 ks
sůl mořská
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na dlouhé tenké špalíčky
pórek 1 ks
velký, jen bílá a světle zelená část, na dlouhé tenké nudličky
rozmarýn 2 snítky
vejce 3 ks
6 PL
tučná zakysaná smetana 30%, lze nahradit crème fraîche
hořčice dijonská 2 PL
hořčice hrubozrnná 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Mouku prosejte, přidejte máslo, vejce a špetku soli. Vypracujte pevné těsto a nechte ho hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na plát silný 3 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru 24cm a okraje dobře přitiskněte ke stranám. Těsto na dně propíchejte vidličkou, zakryjte alobalem a navrch nasypte suché fazole. Dejte na 15 minut péct. Potom alobal s fazolemi odstraňte a korpus nechte ve formě vychladnout. Mrkev, pórek a rozmarýn vařte 10 minut v páře. Nechte vychladnout.

2 V misce prošlehejte část uvařené zeleniny, vejce se zakysanou smetanou či crème fraîche a oběma druhy hořčice, osolte a opepřete. Náplň nalijte do korpusu, poklaďte zbylou uvařenou zeleninou a rozmarýnem a pečte asi 30 minut, až koláč zezlátne a ztuhne. Před podáváním jej nechte aspoň 5 minut stát, aby se při krájení nerozpadal.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit