Pórkový koláč s hořčicí a mrkví

Pórkový koláč s hořčicí a mrkví

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Po 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2602 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 179 g
Tuky 162 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatepla ho můžete podávat k večeři, studený bude hitem večírkového bufetu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 125 g
nakrájené
vejce 1 ks
sůl mořská
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na dlouhé tenké špalíčky
pórek 1 ks
velký, jen bílá a světle zelená část, na dlouhé tenké nudličky
rozmarýn 2 snítky
vejce 3 ks
6 PL
tučná zakysaná smetana 30%, lze nahradit crème fraîche
hořčice dijonská 2 PL
hořčice hrubozrnná 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Mouku prosejte, přidejte máslo, vejce a špetku soli. Vypracujte pevné těsto a nechte ho hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na plát silný 3 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru 24cm a okraje dobře přitiskněte ke stranám. Těsto na dně propíchejte vidličkou, zakryjte alobalem a navrch nasypte suché fazole. Dejte na 15 minut péct. Potom alobal s fazolemi odstraňte a korpus nechte ve formě vychladnout. Mrkev, pórek a rozmarýn vařte 10 minut v páře. Nechte vychladnout.

2 V misce prošlehejte část uvařené zeleniny, vejce se zakysanou smetanou či crème fraîche a oběma druhy hořčice, osolte a opepřete. Náplň nalijte do korpusu, poklaďte zbylou uvařenou zeleninou a rozmarýnem a pečte asi 30 minut, až koláč zezlátne a ztuhne. Před podáváním jej nechte aspoň 5 minut stát, aby se při krájení nerozpadal.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit