Slaný koláč s hříbky

Slaný koláč s hříbky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (33)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3134 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 115 g
Tuky 244 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Variaci na slavný lotrinský quiche si dejte se sklenkou bílého vína.

Suroviny

listové těsto 250 g
nebo křehké
máslo 25 g
olej 1 ČL
houby 250 g
čerstvé hřiby na plátky
slanina 100 g
na malé kostičky
česnek 1 stroužky
drcený
smetana ke šlehání 200 ml
vejce 3 ks
sýr gruyère 100 g
nastrouhaný
tymián 3 snítky
lístky
muškátový oříšek špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků (klidně je může přesahovat, protože těsto z nich mívá tendenci ‚sjet’) a dejte na 5 minut do trouby, aby  lehounce zezlátlo.

2 Mezitím v pánvi na oleji a másle opečte slaninu s houbami a česnekem dozlatova. Přebytečný tuk slijte a směs přesuňte do mísy. Přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.

3 Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň zpevní. Před podáváním nechte koláč vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit