Variaci na slavný lotrinský quiche si dejte se sklenkou bílého vína.
Suroviny
listové těsto
250
g
nebo křehké
máslo
25
g
olej
1
ČL
houby
250
g
čerstvé hřiby na plátky
slanina
100
g
na malé kostičky
česnek
1
stroužky
drcený
smetana ke šlehání
200
ml
vejce
3
ks
sýr gruyère
100
g
nastrouhaný
tymián
3
snítky
lístky
muškátový oříšek
špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Předehřejte troubu na 200 °C.
2
Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků (klidně je může přesahovat, protože těsto z nich mívá tendenci ‚sjet’) a dejte na 5 minut do trouby, aby lehounce zezlátlo.
3
Mezitím v pánvi na oleji a másle opečte slaninu s houbami a česnekem dozlatova.
4
Přebytečný tuk slijte a směs přesuňte do mísy.
5
Přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.
6
Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň zpevní.
7
Před podáváním nechte koláč vychladnout.