0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč s hříbky

Slaný koláč s hříbky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 37
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3134 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 115 g
Tuky 244 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Variaci na slavný lotrinský quiche si dejte se sklenkou bílého vína.

Suroviny

listové těsto 250 g
nebo křehké
máslo 25 g
olej 1 ČL
houby 250 g
čerstvé hřiby na plátky
slanina 100 g
na malé kostičky
česnek 1 stroužky
drcený
smetana ke šlehání 200 ml
vejce 3 ks
sýr gruyère 100 g
nastrouhaný
tymián 3 snítky
lístky
muškátový oříšek špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků (klidně je může přesahovat, protože těsto z nich mívá tendenci ‚sjet’) a dejte na 5 minut do trouby, aby  lehounce zezlátlo.

3

Mezitím v pánvi na oleji a másle opečte slaninu s houbami a česnekem dozlatova.

4

Přebytečný tuk slijte a směs přesuňte do mísy.

5

Přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.

6

Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň zpevní.

7

Před podáváním nechte koláč vychladnout.

 

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste houbaři?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste houbaři?

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? V tom případě se určitě vyznáte v tom, jaké houby končí ve vašem košíku. U některých si ale nemusíte být jisti. Zkuste otestovat své znalosti a přesvěčte se, jaké houbařské úrovně dosahujete....
Jak skladovat čerstvé houby
  • ARCHIV / nepridavat nove

Jak skladovat čerstvé houby

Pokud nespotřebujete všechny houby hned, nikdy je předem nemyjte a nedávejte je do plastového sáčku, aby se nezapařily.   ...
5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby
  • Jak na to

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit