0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pošírovaný sumec s česnekovým máslem

Sumec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pošírovaný sumec s česnekovým máslem

3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3219 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 277 g
Tuky 140 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šetrné povaření neboli pošírování je jednou z technik, které se na přípravu rybího masa včetně toho ze sumce dobře hodí.

Suroviny

brambory 800 g
se slupkou, na čtvrtky
sůl
vývar 500 ml
lze nahradit vodou
sumec 800 g
filet ze sumce bez kůže (ze použít i podkovy)
mrkev 2 ks
na tenké nudličky julienne
petržel 1 ks
na tenké nudličky julienne
celer
kousek, na tenké nudličky julienne
pepř mletý 2 kuličky
bobkový list 1 ks
citron 1 ks
bio, + na ozdobení
máslo 1 PL
+ na brambory
petrželka 1 PL
hladkolistá
Na česnekové máslo
máslo 100 g
česnek 3 stroužek
na tenké plátky

1 Brambory dejte vařit do osolené vody. Vývar přiveďte k varu, přidejte kořenovou zeleninu, sumce nakrájeného na porce, sůl, pepř, bobkový list a přepůlený citron. Ztlumte, přiklopte a nechte pozvolna táhnout zhruba 5 minut. Vařenou rybu vyjměte.

2 Zeleninu sceďte, osolte a krátce prohřejte na pánvi na rozpuštěném másle.

3 Brambory sceďte, přidejte 2–3 lžíce másla a prohoďte s petrželkou.

4 Na česnekové máslo v rendlíku rozpusťte máslo a vsypte česnek. Krátce společně zvolna zahřívejte, aby se česnek jen lehce zbarvil dozlatova. Vypněte a nechte stát asi 15 minut, aby se máslo provonělo česnekem. Přelijte přes pošírovanou rybu a podávejte s připravenými bramborami, opečenou zeleninou a plátkem citronu. 

TIP Radka Šubrta:

Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit