
Pošírovaný sumec s česnekovým máslem
Šetrné povaření neboli pošírování je jednou z technik, které se na přípravu rybího masa včetně toho ze sumce dobře hodí.
Ingredience
- 800g brambor s pěknou slupkou, nakrájených na čtvrtky
- sůl
- 500ml rybího vývaru nebo vody
- 800g filetů ze sumce, bez kůže (lze použít i podkovy)
- 2 mrkve, 1 petržel a kousek celeru, nakrájené na tenké nudličky julienne
- 2 kuličky černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 biocitron + na ozdobení
- 1 lžíce másla + na brambory
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 100g másla
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
NA ČESNEKOVÉ MÁSLO
Příprava jídla
1 Brambory dejte vařit do osolené vody. Vývar přiveďte k varu, přidejte kořenovou zeleninu, sumce nakrájeného na porce, sůl, pepř, bobkový list a přepůlený citron. Ztlumte, přiklopte a nechte pozvolna táhnout zhruba 5 minut. Vařenou rybu vyjměte.
2 Zeleninu sceďte, osolte a krátce prohřejte na pánvi na rozpuštěném másle.
3 Brambory sceďte, přidejte 2–3 lžíce másla a prohoďte s petrželkou.
4 Na česnekové máslo v rendlíku rozpusťte máslo a vsypte česnek. Krátce společně zvolna zahřívejte, aby se česnek jen lehce zbarvil dozlatova. Vypněte a nechte stát asi 15 minut, aby se máslo provonělo česnekem. Přelijte přes pošírovanou rybu a podávejte s připravenými bramborami, opečenou zeleninou a plátkem citronu.
TIP Radka Šubrta:
Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.
Přidat komentář