Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sumec v cornflakes pečený v troubě

Je-li sumec mladý, má jemné a velmi chutné maso, navíc bez drobných kůstek. I proto stojí za to nahodit udičku! 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Maso

Ingredience

    • 800g filetů ze sumce, bez kůže
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 2 vejce
    • kukuřičné lupínky (cornflakes) – celý sáček pomačkejte, než ho roztrhnete
    • 8 středně velkých moučnatých brambor s pěknou slupkou (varný typ C)
    • olivový olej na pokapání
    • 1kg hrubozrnné soli

    NA CITRONOVÝ DIP

    • 500g bílého jogurtu řeckého typu
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 biocitron, z 1/2 nastrouhaná kůra a z celého vymačkaná šťáva

    NA SALÁT

    • 200g bílé ředkve (daikon)
    • 10 ředkviček (cca 1 svazek)
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • šťáva z 1 citronu
    • krupicový cukr na dochucení
    • 1 lžíce nasekané pažitky
    • 1 lžíce kerblíku nebo petrželky

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory potřete olejem, hrubou sůl vsypte do pekáče a brambory do ní posaďte (po upečení sůl nevyhazujte, dá se použít znovu). Brambory pečte cca 25 minut, až budou uvnitř měkké. Vyjměte z trouby a uchovejte horké. Teplotu v troubě zvyšte na 230°C.

2 Na dip prošlehejte jogurt s olejem, přidejte citronovou kůru i šťávu a osolte.

3 Na salát nakrájejte ředkev i ředkvičky na tenké nudličky – čím tenčí, tím lepší! Na zálivku prošlehejte olivový olej a citronovou šťávu, osolte, opepřete a dotáhněte cukrem podle chuti. Promíchejte s ředkví, ředkvičkami, pažitkou a kerblíkem (ten stačí jen natrhat v ruce) a odložte.

4 Sumce nakrájejte na porce, osolte je a opepřete. Pak je obalte v mouce, prošlehaném vejci a nakonec v cornflakes. Takto připravenou rybu pokapejte olivovým olejem (ideální je postříkání olejem ve spreji) a pečte 10–15 minut (podle výšky filetů, ryba musí být propečená, ale nesmějí se spálit lupínky). Podávejte s bramborami, salátem a citronovým dipem. 

TIP Radka Šubrta:

Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírovaný sumec s česnekovým máslem

REKLAMA

Přidat komentář