Sumec v cornflakes pečený v troubě

Sumec v cornflakes pečený v troubě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2320 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 242 g
Tuky 106 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je-li sumec mladý, má jemné a velmi chutné maso, navíc bez drobných kůstek. I proto stojí za to nahodit udičku! 

Související recepty

Suroviny

800 g
filet ze sumce bez kůže
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 3 PL
vejce 2 ks
kukuřičné lupínky
(cornflakes), sáček promačkejte, než ho roztrhnete
brambory 8 ks
střední moučnaté s pěknou slupkou (varný typ C)
olivový olej
na pokapání
sůl 1 kg
hrubozrnná
Na citronový dip
500 g
bílý jogurt řeckého typu
olivový olej 4 PL
panenský
citron 1 ks
bio, šťáva z celého, nastrouhaná kůra z 0,5
Na salát
bílá ředkev 200 g
(daikon)
černá ředkev 10 ks
cca 1 svazek
olivový olej 2 PL
panenský
citron 1 ks
šťáva
krupicový cukr
na dochucení
pažitka 1 PL
nasekaná
kerblík 1 PL
lze nahradit petrželkou

1 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory potřete olejem, hrubou sůl vsypte do pekáče a brambory do ní posaďte (po upečení sůl nevyhazujte, dá se použít znovu). Brambory pečte cca 25 minut, až budou uvnitř měkké. Vyjměte z trouby a uchovejte horké. Teplotu v troubě zvyšte na 230°C.

2 Na dip prošlehejte jogurt s olejem, přidejte citronovou kůru i šťávu a osolte.

3 Na salát nakrájejte ředkev i ředkvičky na tenké nudličky – čím tenčí, tím lepší! Na zálivku prošlehejte olivový olej a citronovou šťávu, osolte, opepřete a dotáhněte cukrem podle chuti. Promíchejte s ředkví, ředkvičkami, pažitkou a kerblíkem (ten stačí jen natrhat v ruce) a odložte.

4 Sumce nakrájejte na porce, osolte je a opepřete. Pak je obalte v mouce, prošlehaném vejci a nakonec v cornflakes. Takto připravenou rybu pokapejte olivovým olejem (ideální je postříkání olejem ve spreji) a pečte 10–15 minut (podle výšky filetů, ryba musí být propečená, ale nesmějí se spálit lupínky). Podávejte s bramborami, salátem a citronovým dipem. 

TIP Radka Šubrta:

Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit