Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sumec v cornflakes pečený v troubě

Sumec v cornflakes pečený v troubě

4.8/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 262 g
Tuky 146 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je-li sumec mladý, má jemné a velmi chutné maso, navíc bez drobných kůstek. I proto stojí za to nahodit udičku! 

Suroviny

sumec 800 g
filet bez kůže
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
kukuřičné lupínky - cornflakes
(cornflakes), sáček promačkejte, než ho roztrhnete
střední moučnaté s pěknou slupkou (varný typ C)
olivový olej
na pokapání
sůl 1 kg
hrubozrnná
Na citronový dip
olivový olej 4 PL
panenský
bio, šťáva z celého, nastrouhaná kůra z 0,5
Na salát
(daikon)
cca 1 svazek
olivový olej 2 PL
panenský
šťáva
na dochucení
pažitka 1 PL
nasekaná
kerblík 1 PL
lze nahradit petrželkou

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Brambory potřete olejem, hrubou sůl vsypte do pekáče a brambory do ní posaďte (po upečení sůl nevyhazujte, dá se použít znovu). Brambory pečte cca 25 minut, až budou uvnitř měkké. Vyjměte z trouby a uchovejte horké. Teplotu v troubě zvyšte na 230°C.

2

Na dip prošlehejte jogurt s olejem, přidejte citronovou kůru i šťávu a osolte.

3

Na salát nakrájejte ředkev i ředkvičky na tenké nudličky – čím tenčí, tím lepší! Na zálivku prošlehejte olivový olej a citronovou šťávu, osolte, opepřete a dotáhněte cukrem podle chuti. Promíchejte s ředkví, ředkvičkami, pažitkou a kerblíkem (ten stačí jen natrhat v ruce) a odložte.

4

Sumce nakrájejte na porce, osolte je a opepřete. Pak je obalte v mouce, prošlehaném vejci a nakonec v cornflakes. Takto připravenou rybu pokapejte olivovým olejem (ideální je postříkání olejem ve spreji) a pečte 10–15 minut (podle výšky filetů, ryba musí být propečená, ale nesmějí se spálit lupínky). Podávejte s bramborami, salátem a citronovým dipem. 

TIP Radka Šubrta:
Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín