0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sumec v cornflakes pečený v troubě

Sumec v cornflakes pečený v troubě

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 262 g
Tuky 146 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je-li sumec mladý, má jemné a velmi chutné maso, navíc bez drobných kůstek. I proto stojí za to nahodit udičku! 

Suroviny

sumec 800 g
filet bez kůže
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 3 PL
vejce 2 ks
kukuřičné lupínky
(cornflakes), sáček promačkejte, než ho roztrhnete
brambory 8 ks
střední moučnaté s pěknou slupkou (varný typ C)
olivový olej
na pokapání
sůl 1 kg
hrubozrnná
Na citronový dip
jogurt řeckého typu 500 g
olivový olej 4 PL
panenský
citron 1 ks
bio, šťáva z celého, nastrouhaná kůra z 0,5
Na salát
bílá ředkev 200 g
(daikon)
černá ředkev 10 ks
cca 1 svazek
olivový olej 2 PL
panenský
citron 1 ks
šťáva
krupicový cukr
na dochucení
pažitka 1 PL
nasekaná
kerblík 1 PL
lze nahradit petrželkou

1 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory potřete olejem, hrubou sůl vsypte do pekáče a brambory do ní posaďte (po upečení sůl nevyhazujte, dá se použít znovu). Brambory pečte cca 25 minut, až budou uvnitř měkké. Vyjměte z trouby a uchovejte horké. Teplotu v troubě zvyšte na 230°C.

2 Na dip prošlehejte jogurt s olejem, přidejte citronovou kůru i šťávu a osolte.

3 Na salát nakrájejte ředkev i ředkvičky na tenké nudličky – čím tenčí, tím lepší! Na zálivku prošlehejte olivový olej a citronovou šťávu, osolte, opepřete a dotáhněte cukrem podle chuti. Promíchejte s ředkví, ředkvičkami, pažitkou a kerblíkem (ten stačí jen natrhat v ruce) a odložte.

4 Sumce nakrájejte na porce, osolte je a opepřete. Pak je obalte v mouce, prošlehaném vejci a nakonec v cornflakes. Takto připravenou rybu pokapejte olivovým olejem (ideální je postříkání olejem ve spreji) a pečte 10–15 minut (podle výšky filetů, ryba musí být propečená, ale nesmějí se spálit lupínky). Podávejte s bramborami, salátem a citronovým dipem. 

TIP Radka Šubrta:

Sumec má dost tučné maso, proto doporučuji filet před přípravou naložit aspoň na 2 hodiny do marinády z bylinek a bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit