Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na 20 profiterolek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8366 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 441 g
Tuky 632 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Profiterolky, tedy malé větrníčky z odpalovaného těsta, nemusíte plnit pouze nadýchanou šlehačkou. V létě zazáříte i s těmi plněnými zmrzlinou. Pozor ale, karamelová zmrzlina kvůli tekutému cukru taje rychleji než jiné druhy. Pracujte proto rychle a naplněné profiterolky odkládejte rovnou do mrazáku. 

Suroviny

Na zmrzlinu (cca 800 ml)
rozdělený na 120 + 60 g
mléko 180 ml
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
Na profiterolky
mléko 125 ml
voda 125 ml
máslo 100 ml
nakrájené na kostky
sůl ½ ČL
vejce 6 ks
o pokojové teplotě
Na polevu
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

Postup

1

Začněte zmrzlinou. Rozehřejte hrnec s těžším dnem. Dno posypte vrstvičkou cukru a vyčkejte, až se začne rozpouštět, pak přisypte další malou dávku cukru. Takto postupně přisypávejte 120 g cukru, občas můžete opatrně promíchat. V dalším rendlíku zahřejte smetanu těsně pod bod varu.

2

Jakmile má karamel jantarovou barvu a veškerý cukr je rozpuštěný, stáhněte z ohně a přilijte do hrnce horkou smetanu – pozor, směs bude bublat a prskat. Vraťte na sporák a ještě chvíli vařte na nízkém ohni a míchejte, aby se vše spojilo a v karamelové smetaně nebyly hrudky. Jakmile je hladká, odstavte.

3

V míse rozšlehejte žloutky se zbylými 60 g cukru. Do čistého rendlíku nalijte mléko, přidejte sůl a mléko zahřejte pod bod varu. Pak jej tenkým praménkem přilévejte ke žloutkům, nepřestávejte přitom žloutky míchat, aby se směs nesrazila. Následně vraťte celou směs zpět do hrnce a na mírném plameni vařte a míchejte, až směs zhoustne do konzistence řídkého pudinku. Přelijte přes síto ke karamelové smetaně, přidejte vanilkový extrakt, promíchejte a dejte vychladit do lednice. 

4

Vychlazenou zmrzlinovou směs umíchejte ve zmrzlinovači. Pak přemístěte do nachlazené mrazuvzdorné nádoby a nechte nejméně 4 hodiny zpevnit v mrazáku (můžete ji nechat i přes noc, karamelová zmrzlina vždy zůstane trochu měkká.)

5

Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte velký plech pečicím papírem. Mléko a vodu nalijte do rendlíku, přidejte máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, až se máslo rozpustí a tekutina bude vřít. Za stálého míchání vařečkou vsypte naráz mouku, snižte teplotu a energicky míchejte cca 3 minuty, až je těsto hladké, přestane se chytat stěn rendlíku a spojuje se do koule. Na spodku nádoby by se měl vytvořit bílý povlak jako znamení, že je těsto správně spařené. 

6

Přendejte těsto do mísy robota a nechte jej na co nejpomalejší otáčky hnětacími nástavci promíchávat, aby zchladlo. Pak po jednom do vlažné hmoty zapracujte vejce, výsledné těsto bude hladké a lesklé, tak akorát táhlé, aby se dalo stříkat na plech, ale zároveň drželo tvar. 

7

Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a nastříkejte na pečicí papír na plechu bochánky o průměru cca 6 cm. Sáček při stříkání držte v co nejvíce kolmé poloze. Navlhčete si prst vodou a uhlaďte případné špičky. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, pak snižte teplotu na 160 °C a ještě cca 10 minut dopékejte. 

8

Po upečení nechte profiterolky vychladnout na mřížce, pak je vodorovně rozřízněte. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku, naplňte upečené profiterolky, naskládejte je na tác a dejte ještě zatuhnout do mrazáku, aby se zmrzlina zase zpevnila (zakryté je můžete takto pár dní také skladovat v mrazáku – čokoládou je polévejte až před podáváním). 

9

Čokoládu vsypte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu pod bod varu a nalejte na čokoládu. Nechte chvilku stát, pak rozmíchejte dohladka a přelijte do nádobky s hubičkou. Vyjměte profiterolky z mrazáku a přelijte vršek čokoládou – ta ihned ztuhne.

NĚCO NAVÍC
Karamelová zmrzlina je tak měkká, že pokud chcete, zvládnete s ní naplnit profiterolky bez rozřezávání, a to zespoda pomocí cukrářského sáčku s nasazenou tenčí špičkou. Postupujte stejným způsobem, jako kdybyste je plnili krémem, a ihned je skládejte do mrazáku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč