Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

Tento salát je úplně nejlepší zastudena v den, kdy ho uděláte. Pokud vám však zbude, doplňte ho druhý den trochou zálivky a podávejte důkladně prohřátý nebo při pokojové teplotě.

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Salát Středomořská

Ingredience

    • 200 g pšeničných zrn, nejlépe jednozrnky, dvouzrnky nebo špaldy
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 200 g zelených fazolek, zbavených stopky
    • 400 g konzerva srdíček artyčoků, scezených, přepůlených a nakrájených na tenké plátky
    • 250 g třešňových rajčátek, přepůlených
    • 75 g loupaných mandlí, nasekaných a opražených
    • 2–3 snítky bazalky, nasekané
    • 4–5 snítek hladkolisté petrželky, nasekaných
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 250 g středně velkých krevet, nejlépe nepředvařených, oloupaných a zbavených střívka

    NA ZÁLIVKU

    • 175 ml extra panenského olivového oleje
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce nasekaných kaparů (nasolené propláchněte)
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 1 lžička medu
    • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
    • 1 lžička nasekaného česneku
    • worcesterská omáčka podle chuti
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Příprava jídla

1 Do velkého hrnce vložte pšenici, 3/4 lžičky soli a 1,25–1,5 litru vody. Na silném ohni přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a velmi zvolna vařte, částečně přiklopené, aby pšenice změkla, ale ne příliš, měla by být příjemně žvýkavá. Začněte kontrolovat po 50 minutách, ale vaření může trvat až hodinu a půl, sceďte ji a nechte vychladnout rozprostřenou na plechu. (Pšenici můžete uvařit i den dopředu; po vychladnutí ji uložte do chladničky a před použitím nechte dojít pokojové teploty. Vypadá-li vlhce, osušte ji papírovými utěrkami.)

2 Ve velkém rendlíku přiveďte k varu vodu a na pult položte čistou utěrku. Do vody vsypte 1 lžičku soli a zelené fazolky; vařte doměkka 4–8 minut. Sceďte a v jedné vrstvě nasypte fazolky na utěrku a nechte vychladnout. Až vychladnou, pokrájejte je.

3 Ve velké míse smíchejte pšenici, fazolky a artyčoková srdíčka s rajčaty, třemi čtvrtinami mandlí, nakrájenými bylinkami, pár špetkami pepře a 160 ml zálivky smíchané ze všech uvedených přísad (zbytek vydrží v chladničce týden). Důkladně promíchejte.

4 Podle chuti dolaďte solí, pepřem a zálivkou. Pokud to se zálivkou mírně přeženete, nic se neděje, pšenice jí ještě trochu vstřebá.

5 V pánvi rozpalte olej, vsypte krevety v jedné vrstvě a bez obracení a dotýkání je 1–2 minuty opékejte, aby zrůžověly a začaly zespodu hnědnout. Pak je obraťte a opékejte zhruba 1 minutu, aby uvnitř zmatněly a zvenčí zrůžověly, a na závěr je osolte.

6 Krevetami posypte salát a doplňte zbývajícími mandlemi.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z kořenové zeleniny

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Špagety zapečené s rukolou

Salát s rajčatovo-fazolovou salsou a kuřecím masem

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nesehnala jsem celé krevety, použila jsem tedy vyloupané zmražené. I tak byl salát výborný, lepší však byl až druhý den, zálivka se vstřebala do pšenice a salát byl jemnější. Jen krevety jsem opekla čerstvé.

Přidat komentář