Luštěniny, jako jsou fazole nebo čočka, povyšte na úroveň masa namísto toho, aby se na talíři krčily coby příloha. Uspokojí vás pak mnohem menší porce ‚flákoty‘.
Suroviny
Postup
Kuřecí prsní řízky ze strany podélně nařízněte a otevřete jako knihu. V misce smíchejte chilli koření, cukr, mletý koriandr, římský kmín a 3/4 lžičky soli. Směs vmasírujte z obou stran do kuřecích řízků (možná ji nevyužijete všechnu). Nechte odpočívat a mezitím rozehřejte gril nebo grilovací pánev.
Maso opékejte 3 minuty z jedné strany, pak ho obraťte a pokračujte 1–2 minuty z druhé, aby se propeklo (šťáva vytékající po zapíchnutí špejle do nejsilnějšího místa je čirá). Maso vyjměte a nechte 5–10 minut odpočívat.
V misce nebo šroubovací sklenici důkladně prošlehejte či protřeste na zálivku olivový olej, limetovou šťávu, 1 lžíci koriandru, med, 1/2 lžičky soli, pár špetek pepře a zelené tabasco podle chuti.
V misce promíchejte na salsu fazole, rajčata, jarní cibulku a 2 lžičky koriandru. Přidejte 2 lžíce zálivky.
Do mísy natrhejte salát, lehce osolte, pokropte trochou zálivky (zbylou využijete na maso). Salát rozložte na velký servírovací talíř, nebo ho rozdělte na čtyři menší. Maso nakrájejte na velmi tenké proužky. Avokádo zbavte pecky a nakrájejte na plátky. Maso, avokádo a salsu naaranžujte na salát. Maso a avokádo pokropte zálivkou. Ozdobte piniovými oříšky nebo dýňovými semínky a zbylým koriandrem.