0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2909 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 102 g
Tuky 221 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento salát je úplně nejlepší zastudena v den, kdy ho uděláte. Pokud vám však zbude, doplňte ho druhý den trochou zálivky a podávejte důkladně prohřátý nebo při pokojové teplotě.

Suroviny

200 g
pšeničná zrna nejlépe jednozrnky, dvouzrnky nebo špaldy
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 200 g
zbavené stopky
naložený
rajčata cherry 250 g
přepůlená
mandle loupané 75 g
nasekané, opražené
bazalka 2 snítka
nasekaná
petrželka 4 snítka
nasekaná
olivový olej 1 PL
krevety 250 g
středně velké předvařené nebo syrové
Na zálivku
olivový olej 175 ml
vinný ocet červený 2 PL
citronová šťáva 2 ČL
kapary 1 PL
hořčice dijonská 2 ČL
med 1 ČL
citronová kůra 1 ČL
česnek 1 ČL
nasekaný
worchestrová omáčka
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Do velkého hrnce vložte pšenici, 3/4 lžičky soli a 1,25–1,5 litru vody. Na silném ohni přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a velmi zvolna vařte, částečně přiklopené, aby pšenice změkla, ale ne příliš, měla by být příjemně žvýkavá. Začněte kontrolovat po 50 minutách, ale vaření může trvat až hodinu a půl, sceďte ji a nechte vychladnout rozprostřenou na plechu. (Pšenici můžete uvařit i den dopředu; po vychladnutí ji uložte do chladničky a před použitím nechte dojít pokojové teploty. Vypadá-li vlhce, osušte ji papírovými utěrkami.)

2 Ve velkém rendlíku přiveďte k varu vodu a na pult položte čistou utěrku. Do vody vsypte 1 lžičku soli a zelené fazolky; vařte doměkka 4–8 minut. Sceďte a v jedné vrstvě nasypte fazolky na utěrku a nechte vychladnout. Až vychladnou, pokrájejte je.

3 Ve velké míse smíchejte pšenici, fazolky a artyčoková srdíčka s rajčaty, třemi čtvrtinami mandlí, nakrájenými bylinkami, pár špetkami pepře a 160 ml zálivky smíchané ze všech uvedených přísad (zbytek vydrží v chladničce týden). Důkladně promíchejte.

4 Podle chuti dolaďte solí, pepřem a zálivkou. Pokud to se zálivkou mírně přeženete, nic se neděje, pšenice jí ještě trochu vstřebá.

5 V pánvi rozpalte olej, vsypte krevety v jedné vrstvě a bez obracení a dotýkání je 1–2 minuty opékejte, aby zrůžověly a začaly zespodu hnědnout. Pak je obraťte a opékejte zhruba 1 minutu, aby uvnitř zmatněly a zvenčí zrůžověly, a na závěr je osolte.

6 Krevetami posypte salát a doplňte zbývajícími mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

Vladislava Hořovská

Nesehnala jsem celé krevety, použila jsem tedy vyloupané zmražené. I tak byl salát výborný, lepší však byl až druhý den, zálivka se vstřebala do pšenice a salát byl jemnější. Jen krevety jsem opekla čerstvé.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč