Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2909 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 102 g
Tuky 221 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento salát je úplně nejlepší zastudena v den, kdy ho uděláte. Pokud vám však zbude, doplňte ho druhý den trochou zálivky a podávejte důkladně prohřátý nebo při pokojové teplotě.

Související recepty

Suroviny

200 g
pšeničná zrna nejlépe jednozrnky, dvouzrnky nebo špaldy
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 200 g
zbavené stopky
artyčok 400 g
naložený
rajčata cherry 250 g
přepůlená
mandle loupané 75 g
nasekané, opražené
bazalka 2 snítka
nasekaná
petrželka 4 snítka
nasekaná
olivový olej 1 PL
krevety 250 g
středně velké předvařené nebo syrové
Na zálivku
olivový olej 175 ml
vinný ocet červený 2 PL
citronová štáva 2 ČL
kapary 1 PL
hořčice dijonská 2 ČL
med 1 ČL
citronová kůra 1 ČL
česnek 1 ČL
nasekaný
worcesterská omáčka
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Do velkého hrnce vložte pšenici, 3/4 lžičky soli a 1,25–1,5 litru vody. Na silném ohni přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a velmi zvolna vařte, částečně přiklopené, aby pšenice změkla, ale ne příliš, měla by být příjemně žvýkavá. Začněte kontrolovat po 50 minutách, ale vaření může trvat až hodinu a půl, sceďte ji a nechte vychladnout rozprostřenou na plechu. (Pšenici můžete uvařit i den dopředu; po vychladnutí ji uložte do chladničky a před použitím nechte dojít pokojové teploty. Vypadá-li vlhce, osušte ji papírovými utěrkami.)

2 Ve velkém rendlíku přiveďte k varu vodu a na pult položte čistou utěrku. Do vody vsypte 1 lžičku soli a zelené fazolky; vařte doměkka 4–8 minut. Sceďte a v jedné vrstvě nasypte fazolky na utěrku a nechte vychladnout. Až vychladnou, pokrájejte je.

3 Ve velké míse smíchejte pšenici, fazolky a artyčoková srdíčka s rajčaty, třemi čtvrtinami mandlí, nakrájenými bylinkami, pár špetkami pepře a 160 ml zálivky smíchané ze všech uvedených přísad (zbytek vydrží v chladničce týden). Důkladně promíchejte.

4 Podle chuti dolaďte solí, pepřem a zálivkou. Pokud to se zálivkou mírně přeženete, nic se neděje, pšenice jí ještě trochu vstřebá.

5 V pánvi rozpalte olej, vsypte krevety v jedné vrstvě a bez obracení a dotýkání je 1–2 minuty opékejte, aby zrůžověly a začaly zespodu hnědnout. Pak je obraťte a opékejte zhruba 1 minutu, aby uvnitř zmatněly a zvenčí zrůžověly, a na závěr je osolte.

6 Krevetami posypte salát a doplňte zbývajícími mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

Anonym

Nesehnala jsem celé krevety, použila jsem tedy vyloupané zmražené. I tak byl salát výborný, lepší však byl až druhý den, zálivka se vstřebala do pšenice a salát byl jemnější. Jen krevety jsem opekla čerstvé.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit