Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3106 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 168 g
Tuky 168 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zahřeje a posilní

Suroviny

máslo 1 ČL
slanina 4 plátek
na proužky
strouhanka 100 g
jemně strouhaný
olivový olej 1 PL
tymián 1,5 ČL
nadrobno nasekaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
pórek 1 ks
velký, lze nahradit 2 malými, jen bíla a světle zelená část
česnek 2 ČL
nadrobno nasekaný
2 ks
velké klasy cukrové kukuřice okrájená zrnka, lze nahradit cca 300 g mražené kukuřice
vývar kuřecí 180 ml
najemno nastrouhaná z biocitronu
400 g
máslová dýně na kostičky, lze vynechat
na 1 cm kostičky

Postup

1

Mřížku v troubě umístěte doprostřed, troubu předehřejte na 200°C. Mělkou zapékací mísu o objemu zhruba 2 litry vymažte troškou másla.

2

Ve velké nepřilnavé pánvi opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 8 minut. Přeneste ji na papírové utěrky. 

3

V pánvi ponechte 2 lžíce vypečeného tuku, zbytek slijte. Až slanina vychladne, rozdrobte ji. 

4

V misce důkladně smíchejte 1 lžíci rozdrobené slaniny se strouhankou, 2 lžícemi parmazánu, olivovým olejem, půlkou lžičky tymiánu a pořádnou špetkou soli.

5

Do pánve přidejte zbývající lžíci másla a spolu s tukem ze slaniny rozehřejte na středním plameni. Vsypte pórek a špetku soli, za stálého míchání opékejte, aby změkl a začal zlátnout, 6–7 minut. 

6

Přidejte česnek a důkladně promíchejte. Vsypte kukuřici, 1/4 lžičky soli a pár špetek pepře. Opékejte asi 3 minuty, aby byla kukuřice mírně svraštělá. Nechte lehce zchladnout.

7

Smetanu smíchejte s vývarem. Přidejte citronovou kůru, osolte a hodně opepřete. Pořádně promíchejte.

8

Ve velké míse smíchejte zbývající slaninu, pórkovo-kukuřičnou směs, dýni, brambory a zbylou lžičku tymiánu. Zlehka promíchejte.

9

Směs naneste rovnoměrně do zapékací mísy. Posypte zbývajícím parmazánem. Smetanovo-vývarovou směs znovu promíchejte a co nejrovnoměrněji jí přelijte obsah zapékací mísy a vyškrabte do ní veškeré ulpělé koření. 

10

Obsah nádoby přitiskněte vařečkou nebo velkou lžící, aby tekutina vystoupila na povrch. Rovnoměrně posypte ochucenou strouhankou.

11

Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte, aby posypka byla tmavě zlatá a brambory a dýně měkké, když do nich píchnete vidličkou, tedy zhruba 25 minut. Tekutina by měla pod zeleninou bublat a zanechat zlatavé okraje posypky. 

12

Před podáváním nechte zhruba 20 minut chladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč