Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3106 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 168 g
Tuky 168 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zahřeje a posilní

Suroviny

máslo 1 PL
máslo 1 ČL
slanina 4 plátek
na proužky
strouhanka 100 g
parmazán 75 g
jemně strouhaný
olivový olej 1 PL
tymián 1.5 ČL
nadrobno nasekaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
pórek 1 ks
velký, lze nahradit 2 malými, jen bíla a světle zelená část
česnek 2 ČL
nadrobno nasekaný
2 ks
velké klasy cukrové kukuřice okrájená zrnka, lze nahradit cca 300 g mražené kukuřice
smetana ke šlehání 160 ml
vývar kuřecí 180 ml
citronová kůra 0.5 ČL
najemno nastrouhaná z biocitronu
400 g
máslová dýně na kostičky, lze vynechat
brambory 300 g
na 1 cm kostičky

1 Mřížku v troubě umístěte doprostřed, troubu předehřejte na 200°C. Mělkou zapékací mísu o objemu zhruba 2 litry vymažte troškou másla.

2 Ve velké nepřilnavé pánvi opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 8 minut. Přeneste ji na papírové utěrky. V pánvi ponechte 2 lžíce vypečeného tuku, zbytek slijte. Až slanina vychladne, rozdrobte ji. V misce důkladně smíchejte 1 lžíci rozdrobené slaniny se strouhankou, 2 lžícemi parmazánu, olivovým olejem, půlkou lžičky tymiánu a pořádnou špetkou soli.

3 Do pánve přidejte zbývající lžíci másla a spolu s tukem ze slaniny rozehřejte na středním plameni. Vsypte pórek a špetku soli, za stálého míchání opékejte, aby změkl a začal zlátnout, 6–7 minut. Přidejte česnek a důkladně promíchejte. Vsypte kukuřici, 1/4 lžičky soli a pár špetek pepře. Opékejte asi 3 minuty, aby byla kukuřice mírně svraštělá. Nechte lehce zchladnout.

4 Smetanu smíchejte s vývarem. Přidejte citronovou kůru, osolte a hodně opepřete. Pořádně promíchejte.

5 Ve velké míse smíchejte zbývající slaninu, pórkovo-kukuřičnou směs, dýni, brambory a zbylou lžičku tymiánu. Zlehka promíchejte. Směs naneste rovnoměrně do zapékací mísy. Posypte zbývajícím parmazánem. Smetanovo-vývarovou směs znovu promíchejte a co nejrovnoměrněji jí přelijte obsah zapékací mísy a vyškrabte do ní veškeré ulpělé koření. Obsah nádoby přitiskněte vařečkou nebo velkou lžící, aby tekutina vystoupila na povrch. Rovnoměrně posypte ochucenou strouhankou.

6 Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte, aby posypka byla tmavě zlatá a brambory a dýně měkké, když do nich píchnete vidličkou, tedy zhruba 25 minut. Tekutina by měla pod zeleninou bublat a zanechat zlatavé okraje posypky. Před podáváním nechte zhruba 20 minut chladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit