Zahřeje a posilní
Suroviny
1 Mřížku v troubě umístěte doprostřed, troubu předehřejte na 200°C. Mělkou zapékací mísu o objemu zhruba 2 litry vymažte troškou másla.
2 Ve velké nepřilnavé pánvi opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 8 minut. Přeneste ji na papírové utěrky. V pánvi ponechte 2 lžíce vypečeného tuku, zbytek slijte. Až slanina vychladne, rozdrobte ji. V misce důkladně smíchejte 1 lžíci rozdrobené slaniny se strouhankou, 2 lžícemi parmazánu, olivovým olejem, půlkou lžičky tymiánu a pořádnou špetkou soli.
3 Do pánve přidejte zbývající lžíci másla a spolu s tukem ze slaniny rozehřejte na středním plameni. Vsypte pórek a špetku soli, za stálého míchání opékejte, aby změkl a začal zlátnout, 6–7 minut. Přidejte česnek a důkladně promíchejte. Vsypte kukuřici, 1/4 lžičky soli a pár špetek pepře. Opékejte asi 3 minuty, aby byla kukuřice mírně svraštělá. Nechte lehce zchladnout.
4 Smetanu smíchejte s vývarem. Přidejte citronovou kůru, osolte a hodně opepřete. Pořádně promíchejte.
5 Ve velké míse smíchejte zbývající slaninu, pórkovo-kukuřičnou směs, dýni, brambory a zbylou lžičku tymiánu. Zlehka promíchejte. Směs naneste rovnoměrně do zapékací mísy. Posypte zbývajícím parmazánem. Smetanovo-vývarovou směs znovu promíchejte a co nejrovnoměrněji jí přelijte obsah zapékací mísy a vyškrabte do ní veškeré ulpělé koření. Obsah nádoby přitiskněte vařečkou nebo velkou lžící, aby tekutina vystoupila na povrch. Rovnoměrně posypte ochucenou strouhankou.
6 Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte, aby posypka byla tmavě zlatá a brambory a dýně měkké, když do nich píchnete vidličkou, tedy zhruba 25 minut. Tekutina by měla pod zeleninou bublat a zanechat zlatavé okraje posypky. Před podáváním nechte zhruba 20 minut chladnout.