Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatomartinské vandrovnice
Svatomartinské vandrovnice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatomartinské vandrovnice

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Pro zkušené Na 18 rohlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17917 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 869 g
Tuky 1436 g
Vláknina 197 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na svatého Martina dostávali čeledíni a děvečky od hospodáře kynuté rohlíky, podkovy nebo též vandrovnice. My jsme těsto vylepšili zakysanou smetanou, díky níž jsou velmi vláčné. Jsou výborné s makovou i ořechovou nádivkou.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 21 g
o pokojové teplotě
mléko 125 ml
vlažné
řepkový olej 90 ml
nebo slunečnicový
sůl
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
rum 1 PL
tuzemák
celé poloviny na ozdobení
Na ořechovou náplň
mléko 100 ml
nebo podle chuti
mleté
rum 1 PL
tuzemák
meruňkový džem 1 PL
nebo jiný výrazný džem
mleté
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 150 ml
nebo podle chuti
mletá, podle chuti
najemno nastrouhaná, množství podle chuti
rum 1 PL
tuzemák

Postup

1

Rozdrobte droždí do velké mísy (nebo mísy od robota) a smíchejte je s polovinou cukru na kašičku. Nechte stát, dokud se cukr nerozpustí a neobjeví se bublinky. Pak přidejte zakysanou smetanu, mléko, olej a žloutek. Mouku promíchejte se zbytkem cukru a špetkou soli a přidejte do mokrých přísad. Vařečkou nebo pomocí robota s hnětacím hákem vypracujte hladké, pružné a málo lepivé těsto. Hotové těsto zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2

Mezitím uvařte náplně. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a vroucí tekutinou zalijte ořechy, přidejte rum a džem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Nechte vychladnout. Na makovou náplň zalijte mák v rendlíku mlékem, přidejte cukr, skořici, citronovou kůru. Míchejte a vařte, až náplň zhoustne. Dochuťte tuzemákem. Nechte vychladnout.

3

Hotové těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku a vyválejte do obdélníku. Ten rozdělte na dva stejné pruhy a každý pruh nakrájejte na trojúhelníky těsta. Každý trojúhelník ještě lehce vyválejte, abyste zaoblili rohy a hrany. Pak trojúhelník otočte nejkratší stranou k sobě a naneste na ‚základnu‘ trojúhelníku dávku náplně a smotejte, ohněte do tvaru podkovy a položte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Troubu rozehřejte na 180°C. Naplněné vandrovnice nechte na plechu volně zakryté znovu nakynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným se lžící tuzemáku a do středu ‚přilepte‘ polovinu vlašského ořechu.

5

Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín