Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatomartinské vandrovnice
Svatomartinské vandrovnice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatomartinské vandrovnice

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Pro zkušené Na 18 rohlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17917 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 869 g
Tuky 1436 g
Vláknina 197 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na svatého Martina dostávali čeledíni a děvečky od hospodáře kynuté rohlíky, podkovy nebo též vandrovnice. My jsme těsto vylepšili zakysanou smetanou, díky níž jsou velmi vláčné. Jsou výborné s makovou i ořechovou nádivkou.

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 21 g
o pokojové teplotě
mléko 125 ml
vlažné
řepkový olej 90 ml
nebo slunečnicový
sůl
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
rum 1 PL
tuzemák
celé poloviny na ozdobení
Na ořechovou náplň
mléko 100 ml
nebo podle chuti
mleté
rum 1 PL
tuzemák
meruňkový džem 1 PL
nebo jiný výrazný džem
mleté
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 150 ml
nebo podle chuti
mletá, podle chuti
najemno nastrouhaná, množství podle chuti
rum 1 PL
tuzemák

Postup

1

Rozdrobte droždí do velké mísy (nebo mísy od robota) a smíchejte je s polovinou cukru na kašičku. Nechte stát, dokud se cukr nerozpustí a neobjeví se bublinky. Pak přidejte zakysanou smetanu, mléko, olej a žloutek. Mouku promíchejte se zbytkem cukru a špetkou soli a přidejte do mokrých přísad. Vařečkou nebo pomocí robota s hnětacím hákem vypracujte hladké, pružné a málo lepivé těsto. Hotové těsto zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2

Mezitím uvařte náplně. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a vroucí tekutinou zalijte ořechy, přidejte rum a džem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Nechte vychladnout. Na makovou náplň zalijte mák v rendlíku mlékem, přidejte cukr, skořici, citronovou kůru. Míchejte a vařte, až náplň zhoustne. Dochuťte tuzemákem. Nechte vychladnout.

3

Hotové těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku a vyválejte do obdélníku. Ten rozdělte na dva stejné pruhy a každý pruh nakrájejte na trojúhelníky těsta. Každý trojúhelník ještě lehce vyválejte, abyste zaoblili rohy a hrany. Pak trojúhelník otočte nejkratší stranou k sobě a naneste na ‚základnu‘ trojúhelníku dávku náplně a smotejte, ohněte do tvaru podkovy a položte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Troubu rozehřejte na 180°C. Naplněné vandrovnice nechte na plechu volně zakryté znovu nakynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným se lžící tuzemáku a do středu ‚přilepte‘ polovinu vlašského ořechu.

5

Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč