Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Quiche s dýní a listy červené řepy

O nápad na zdravé miniquiche bez masa se s námi podělila blogerka Věra Strnadová. Jsou výborné jako předkrm či chuťovka, ale oceníte je i jako jídlo s sebou do práce. Listy červené řepy můžete nahradit i mladým mangoldem (jedná se o příbuzné druhy) nebo obligátním baby špenátem či polníčkem.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 100 g jemně mleté špaldové mouky (lze použít i pohankovou)
    • himálajská sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 50 g másla, studeného + na vymazaní formiček a pod šalvěj
    • studená voda podle potřeby

    NA NÁPLŇ

    • 350 g dužiny dýně hokkaido
    • 1 cibule
    • 1 lžička přepuštěného másla
    • 3–4 čerstvé lístky šalvěje (lze nahradit 2 lístky sušené) + na ozdobení
    • mladé listy červené řepy
    • špaldová krupice na vysypání formiček 

    NA SALÁT

    • 400 g mladých listů červené řepy
    • 80 ml olivového oleje
    • 1 lžička javorového sirupu
    • 2 lžičky citronové šťávy

Příprava jídla

1 Na korpus smíchejte mouku se špetkou soli a muškátovým oříškem. Poté přidejte nakrájené studené máslo a z hmoty vypracujte těsto. Můžete přidat trošku vody – pro začátek půl lžičky, případně pak více. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odpočinout.

2 Dýni nakrájejte na proužky a uvařte na páře. Poté ji rozmixujte na pyré. Budete potřebovat 8 vrchovatých lžic dýňového pyré (viz Něco navíc). Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dosklovita na rozpáleném přepuštěném másle. Přidejte nasekanou šalvěj a restujte ještě minutu. Až se obsah pánve rozvoní, přidejte dýňové pyré. Odstavte, osolte a opepřete. Do pyré poté zamíchejte nasekané listy červené řepy v množství podle libosti.

3 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Kokotky (nebo jiné formičky) o průměru cca 8 cm vymažte máslem a vysypte špaldovou krupicí. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého udělejte v dlaních placku a prsty těsto namačkejte do forem – na stěnách do výšky asi 1,5 cm. Těsto na dně párkrát propíchněte vidličkou.

4 Do kokotek rozdělte náplň a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut. Nechte vychladnout.

5 Na salát smíchejte listy červené řepy se zálivkou prošlehanou z olivového oleje, javorového sirupu, citronové šťávy a soli podle chuti. Salát podávejte s koláčky ozdobenými šalvějí opečenou v másle.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám část dýňového pyré zbude, použijte jej třeba jako dip (dochuťte hořčicí a bylinkami) nebo jako základ krémové dýňové polévky (přidejte smetanu a ochuťte zázvorem).

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář