Quiche s dýní a listy červené řepy

Quiche s dýní a listy červené řepy

Hodnocení receptu
Průměr: 1 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2527 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 280 g
Tuky 163 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O nápad na zdravé miniquiche bez masa se s námi podělila blogerka Věra Strnadová. Jsou výborné jako předkrm či chuťovka, ale oceníte je i jako jídlo s sebou do práce. Listy červené řepy můžete nahradit i mladým mangoldem (jedná se o příbuzné druhy) nebo obligátním baby špenátem či polníčkem.

Suroviny

mouka špaldová hladká 100 g
jemně mleté (lze použít i pohankovou)
sůl himálajská
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
strouhaného
máslo 50 g
studeného + na vymazaní formiček a pod šalvěj
studená voda dle potřeby
NA NÁPLŇ
350 g
dýně hokkaido dužiny
cibule 1 ks
máslo 1 ČL
přepuštěného
šalvěj 3 ks
čerstvé (lze nahradit 2 lístky sušené) + na ozdobení
červená řepa
mladé listy
špaldová krupice na vysypání formiček
NA SALÁT
400 g
mladé listy červené řepy
olivový olej 80 ml
javorový sirup 1 ČL
citronová štáva 2 ČL

1 Na korpus smíchejte mouku se špetkou soli a muškátovým oříškem. Poté přidejte nakrájené studené máslo a z hmoty vypracujte těsto. Můžete přidat trošku vody – pro začátek půl lžičky, případně pak více. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odpočinout.

2 Dýni nakrájejte na proužky a uvařte na páře. Poté ji rozmixujte na pyré. Budete potřebovat 8 vrchovatých lžic dýňového pyré (viz Něco navíc). Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dosklovita na rozpáleném přepuštěném másle. Přidejte nasekanou šalvěj a restujte ještě minutu. Až se obsah pánve rozvoní, přidejte dýňové pyré. Odstavte, osolte a opepřete. Do pyré poté zamíchejte nasekané listy červené řepy v množství podle libosti.

3 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Kokotky (nebo jiné formičky) o průměru cca 8 cm vymažte máslem a vysypte špaldovou krupicí. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého udělejte v dlaních placku a prsty těsto namačkejte do forem – na stěnách do výšky asi 1,5 cm. Těsto na dně párkrát propíchněte vidličkou.

4 Do kokotek rozdělte náplň a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut. Nechte vychladnout.

5 Na salát smíchejte listy červené řepy se zálivkou prošlehanou z olivového oleje, javorového sirupu, citronové šťávy a soli podle chuti. Salát podávejte s koláčky ozdobenými šalvějí opečenou v másle.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám část dýňového pyré zbude, použijte jej třeba jako dip (dochuťte hořčicí a bylinkami) nebo jako základ krémové dýňové polévky (přidejte smetanu a ochuťte zázvorem).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit