Tahle rajčatová polévka je opravdu lepší z krájených rajčat v konzervě než z čerstvých plodů, a tak ji můžete vařit celý rok bez ohledu na úrodu. Rajčatová polévka s rýží vám možná připomene školní jídelnu, ale věřte, že spíš pouze názvem než jsou svou fantastickou chutí.
Suroviny
Postup
V hrnci na oleji na mírném ohni zvolna opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer zhruba 8 minut, až změknou. Přidejte cukr a ocet, míchejte ještě minutu a pak vmíchejte rajský protlak. Přidejte krájená rajčata nebo passatu, přilijte zeleninový vývar a přidejte postupně všechny druhy rýže, které chcete použít (viz Něco navíc).
Před podáváním dolaďte octem podle chuti, přisypte petrželku a případně dosolte. Rozdělte do talířů a doplňte trochou pesta.
NĚCO NAVÍC
Čím rozmanitější směs rýží použijete, tím bude polévka zajímavější. Každý druh se ale bude (pod pokličkou) vařit jinou dobu. Rýže natural celkem 30 minut, divoká rýže 20 minut a bílé rýži stačí jen o něco málo víc než 10 minut. Přisypávejte tedy rýži postupně podle doby varu a vařte tak dlouho, až bude všechna měkká, či upravte časy podle návodu na obalu.