Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatová polévka s rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 12
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1167 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 205 g
Tuky 15 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle rajčatová polévka je opravdu lepší z krájených rajčat v konzervě než z čerstvých plodů, a tak ji můžete vařit celý rok bez ohledu na úrodu. Rajčatová polévka s rýží vám možná připomene školní jídelnu, ale věřte, že spíš pouze názvem než jsou svou fantastickou chutí.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 řapík
nakrájený nadrobno
třtinový cukr 1 PL
vinný ocet bílý 2 PL
může být i červený nebo balzamikový + navíc na doladění
nebo stejné množství rajčatového pyré (passaty)
vývar zeleninový 1 l
nebo drůbeží
rýže 140 g
více druhů (dlouhozrnná, basmati, divoká nebo směs)
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
bazalkové pesto
k podávání

Postup

1

V hrnci na oleji na mírném ohni zvolna opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer zhruba 8 minut, až změknou. Přidejte cukr a ocet, míchejte ještě minutu a pak vmíchejte rajský protlak. Přidejte krájená rajčata nebo passatu, přilijte zeleninový vývar a přidejte postupně všechny druhy rýže, které chcete použít (viz Něco navíc).

2

Před podáváním dolaďte octem podle chuti, přisypte petrželku a případně dosolte. Rozdělte do talířů a doplňte trochou pesta.

NĚCO NAVÍC
Čím rozmanitější směs rýží použijete, tím bude polévka zajímavější. Každý druh se ale bude (pod pokličkou) vařit jinou dobu. Rýže natural celkem 30 minut, divoká rýže 20 minut a bílé rýži stačí jen o něco málo víc než 10 minut. Přisypávejte tedy rýži postupně podle doby varu a vařte tak dlouho, až bude všechna měkká, či upravte časy podle návodu na obalu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...