Rajská polévka s kapáním

Rajská polévka s kapáním
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská polévka s kapáním

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 634 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 66 g
Tuky 27 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli patříte mezi šťastlivce, kterým se právě na zahradě červenají rajská jablíčka, vyzkoušejte rodinné stříbro naší bývalé šéfredaktorky Lucie Králové. „Chuť téhle polévky stojí a padá na kvalitě a zralosti rajčat. Moje babička se ji naučila vařit od našich chorvatských přátel. U nás ale už tak zdomácněla, že si bez ní neumím představit léto,“ říká Lucie.

Suroviny

sádlo 1 PL
nebo jiný tuk
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
velká
rajčata 4 ks
nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
celerová nať
v celku, podle chuti
polévkové koření 1 PL
vegeta (viz Něco navíc)
Na kapání
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl

Postup

1

Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mrkev, rajčata, sůl a pepř a krátce poduste. Zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte hrnkem studené vody, rozmíchejte, přidejte horkou vodu (celkem asi 750 ml vody), celerovou nať a vařte přibližně 30 minut od dosažení varu. Pak vylovte a vyhoďte celerovou nať a polévku propasírujte přes síto nebo rozmixujte dohladka. Dochuťte vegetou a znovu přiveďte k varu.

2

Na kapání umíchejte řídké těstíčko z uvedených přísad (podle potřeby můžete přidat trochu studené vody) a přes vidličku ho nakapejte do vroucí polévky a ještě chvíli povařte. Na talíři můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC

  • Sádlo musí být opravdu voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou – jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. S máslem či rostlinným olejem tento problém odpadá. Podobně tomu bývá u jiných polévek nebo omáček a také u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách.
     
  • Namísto dochucování vegetou (anebo jako doplněk k ní) můžete do základu polévky přidat pro výraznější barvu i chuť 1 lžíci rajského protlaku. A místo vody můžete použít zeleninový nebo drůbeží vývar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit