0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská polévka s kapáním
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 634 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 66 g
Tuky 27 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli patříte mezi šťastlivce, kterým se právě na zahradě červenají rajská jablíčka, vyzkoušejte rodinné stříbro naší bývalé šéfredaktorky Lucie Králové. „Chuť téhle polévky stojí a padá na kvalitě a zralosti rajčat. Moje babička se ji naučila vařit od našich chorvatských přátel. U nás ale už tak zdomácněla, že si bez ní neumím představit léto,“ říká Lucie.

Suroviny

sádlo 1 PL
nebo jiný tuk
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
velká
rajče 4 ks
nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1 PL
celerová nať
v celku, podle chuti
polévkové koření 1 PL
vegeta (viz Něco navíc)
Na kapání
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl

Postup

1

Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mrkev, rajčata, sůl a pepř a krátce poduste. Zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte hrnkem studené vody, rozmíchejte, přidejte horkou vodu (celkem asi 750 ml vody), celerovou nať a vařte přibližně 30 minut od dosažení varu. Pak vylovte a vyhoďte celerovou nať a polévku propasírujte přes síto nebo rozmixujte dohladka. Dochuťte vegetou a znovu přiveďte k varu.

2

Na kapání umíchejte řídké těstíčko z uvedených přísad (podle potřeby můžete přidat trochu studené vody) a přes vidličku ho nakapejte do vroucí polévky a ještě chvíli povařte. Na talíři můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC

  • Sádlo musí být opravdu voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou – jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. S máslem či rostlinným olejem tento problém odpadá. Podobně tomu bývá u jiných polévek nebo omáček a také u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách.
     
  • Namísto dochucování vegetou (anebo jako doplněk k ní) můžete do základu polévky přidat pro výraznější barvu i chuť 1 lžíci rajského protlaku. A místo vody můžete použít zeleninový nebo drůbeží vývar.

Související články

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?
  • Suroviny

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Rajčata patří mezi ingredience, které mají v naší kuchyni po desetiletí své nezastupitelné místo. Na trhu existují stovky rajčatových odrůd lišící se tvarem, barvou i chutí. Seznamte se s těmi nejzajímavějšími a překvapte své nejbližší...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit