Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská polévka s kapáním
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 634 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 66 g
Tuky 27 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli patříte mezi šťastlivce, kterým se právě na zahradě červenají rajská jablíčka, vyzkoušejte rodinné stříbro naší bývalé šéfredaktorky Lucie Králové. „Chuť téhle polévky stojí a padá na kvalitě a zralosti rajčat. Moje babička se ji naučila vařit od našich chorvatských přátel. U nás ale už tak rajská polévka s kapáním zdomácněla, že si bez ní neumím představit léto,“ říká Lucie.

Související recepty

Suroviny

nebo jiný tuk
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
velká
nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
celerová nať
v celku, podle chuti
polévkové koření 1 PL
vegeta (viz Něco navíc)
Na kapání
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mrkev, rajčata, sůl a pepř a krátce poduste. Zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte hrnkem studené vody, rozmíchejte, přidejte horkou vodu (celkem asi 750 ml vody), celerovou nať a vařte přibližně 30 minut od dosažení varu. Pak vylovte a vyhoďte celerovou nať a polévku propasírujte přes síto nebo rozmixujte dohladka. Dochuťte vegetou a znovu přiveďte k varu.

2

Na kapání umíchejte řídké těstíčko z uvedených přísad (podle potřeby můžete přidat trochu studené vody) a přes vidličku ho nakapejte do vroucí polévky a ještě chvíli povařte. Na talíři můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC

  • Sádlo musí být opravdu voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou – jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. S máslem či rostlinným olejem tento problém odpadá. Podobně tomu bývá u jiných polévek nebo omáček a také u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách.
     
  • Namísto dochucování vegetou (anebo jako doplněk k ní) můžete do základu polévky přidat pro výraznější barvu i chuť 1 lžíci rajského protlaku. A místo vody můžete použít zeleninový nebo drůbeží vývar.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...