Jestli patříte mezi šťastlivce, kterým se právě na zahradě červenají rajská jablíčka, vyzkoušejte rodinné stříbro naší bývalé šéfredaktorky Lucie Králové. „Chuť téhle polévky stojí a padá na kvalitě a zralosti rajčat. Moje babička se ji naučila vařit od našich chorvatských přátel. U nás ale už tak rajská polévka s kapáním zdomácněla, že si bez ní neumím představit léto,“ říká Lucie.
Postup
Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mrkev, rajčata, sůl a pepř a krátce poduste. Zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte hrnkem studené vody, rozmíchejte, přidejte horkou vodu (celkem asi 750 ml vody), celerovou nať a vařte přibližně 30 minut od dosažení varu. Pak vylovte a vyhoďte celerovou nať a polévku propasírujte přes síto nebo rozmixujte dohladka. Dochuťte vegetou a znovu přiveďte k varu.
Na kapání umíchejte řídké těstíčko z uvedených přísad (podle potřeby můžete přidat trochu studené vody) a přes vidličku ho nakapejte do vroucí polévky a ještě chvíli povařte. Na talíři můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem.
NĚCO NAVÍC
- Sádlo musí být opravdu voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou – jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. S máslem či rostlinným olejem tento problém odpadá. Podobně tomu bývá u jiných polévek nebo omáček a také u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách.
- Namísto dochucování vegetou (anebo jako doplněk k ní) můžete do základu polévky přidat pro výraznější barvu i chuť 1 lžíci rajského protlaku. A místo vody můžete použít zeleninový nebo drůbeží vývar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 24 rajských polévek, které vás nadchnou(24 receptů )