Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská polévka s kapáním
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 634 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 66 g
Tuky 27 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli patříte mezi šťastlivce, kterým se právě na zahradě červenají rajská jablíčka, vyzkoušejte rodinné stříbro naší bývalé šéfredaktorky Lucie Králové. „Chuť téhle polévky stojí a padá na kvalitě a zralosti rajčat. Moje babička se ji naučila vařit od našich chorvatských přátel. U nás ale už tak zdomácněla, že si bez ní neumím představit léto,“ říká Lucie.

Suroviny

nebo jiný tuk
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
velká
nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
celerová nať
v celku, podle chuti
polévkové koření 1 PL
vegeta (viz Něco navíc)
Na kapání
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mrkev, rajčata, sůl a pepř a krátce poduste. Zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte hrnkem studené vody, rozmíchejte, přidejte horkou vodu (celkem asi 750 ml vody), celerovou nať a vařte přibližně 30 minut od dosažení varu. Pak vylovte a vyhoďte celerovou nať a polévku propasírujte přes síto nebo rozmixujte dohladka. Dochuťte vegetou a znovu přiveďte k varu.

2

Na kapání umíchejte řídké těstíčko z uvedených přísad (podle potřeby můžete přidat trochu studené vody) a přes vidličku ho nakapejte do vroucí polévky a ještě chvíli povařte. Na talíři můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC

  • Sádlo musí být opravdu voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou – jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. S máslem či rostlinným olejem tento problém odpadá. Podobně tomu bývá u jiných polévek nebo omáček a také u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách.
     
  • Namísto dochucování vegetou (anebo jako doplněk k ní) můžete do základu polévky přidat pro výraznější barvu i chuť 1 lžíci rajského protlaku. A místo vody můžete použít zeleninový nebo drůbeží vývar.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč