0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská polévka s mrkví a písmenky

Rajská polévka s mrkví a písmenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská polévka s mrkví a písmenky

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 205 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sezona rajčat končí, a tak už plody možná nejsou v nejlepší kondici. Ale nelámejte nad nimi hůl, v polévce budou stejně výborná jako ta srpnová.

Suroviny

máslo 3 PL
studené
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nastrouhaná nahrubo
krupicový cukr ½ PL
+ navíc na případné dochucení
rajče 400 g
vystrouhaná ze slupky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kuličky
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
citron ½ ks
kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
polévkové těstoviny 3 hrsti
písmenka
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci na 1 lžíci másla opečte cibuli a mrkev do změknutí, zhruba 3 minuty. Zasypte cukrem, nechte ho chvilku zkaramelizovat a přidejte rajčata. Přilijte 3/4 litru vývaru, osolte a opepřete, přihoďte všechno koření (ideálně v plátěném pytlíčku, aby bylo možné ho jednoduše vylovit) a citronovou kůru a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, aby zelenina dokonale změkla, asi 10 minut.

2

Potom vylovte koření, polévku rozmixujte dohladka, podle potřeby ji zřeďte zbylým vývarem a zavařte do ní písmenka podle návodu na obalu. Odstavte, dolaďte chuť solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou a zjemněte zbylým máslem. Podávejte ozdobené bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Místo zdlouhavého spařování, loupání a krájení rajčat máme pro vás skvělý trik: Rajčata rozpulte a z řezné strany je nastrouhejte na hrubém struhadle. Půjde to snadno, v misce pak budete mít ‚loupaná drcená rajčata’ a v ruce vám zůstane jen tenká slupka.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč