Rajská polévka s mrkví a písmenky

Rajská polévka s mrkví a písmenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská polévka s mrkví a písmenky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 205 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sezona rajčat končí, a tak už plody možná nejsou v nejlepší kondici. Ale nelámejte nad nimi hůl, v polévce budou stejně výborná jako ta srpnová.

Suroviny

máslo 3 PL
studené
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nastrouhaná nahrubo
krupicový cukr 0.5 PL
+ navíc na případné dochucení
rajčata 400 g
vystrouhaná ze slupky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kuličky
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
citron 0.5 ks
kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
polévkové těstoviny 3 hrsti
písmenka
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci na 1 lžíci másla opečte cibuli a mrkev do změknutí, zhruba 3 minuty. Zasypte cukrem, nechte ho chvilku zkaramelizovat a přidejte rajčata. Přilijte 3/4 litru vývaru, osolte a opepřete, přihoďte všechno koření (ideálně v plátěném pytlíčku, aby bylo možné ho jednoduše vylovit) a citronovou kůru a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, aby zelenina dokonale změkla, asi 10 minut.

2

Potom vylovte koření, polévku rozmixujte dohladka, podle potřeby ji zřeďte zbylým vývarem a zavařte do ní písmenka podle návodu na obalu. Odstavte, dolaďte chuť solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou a zjemněte zbylým máslem. Podávejte ozdobené bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Místo zdlouhavého spařování, loupání a krájení rajčat máme pro vás skvělý trik: Rajčata rozpulte a z řezné strany je nastrouhejte na hrubém struhadle. Půjde to snadno, v misce pak budete mít ‚loupaná drcená rajčata’ a v ruce vám zůstane jen tenká slupka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit