0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská polévka s mrkví a písmenky

Rajská polévka s mrkví a písmenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská polévka s mrkví a písmenky

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 205 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sezona rajčat končí, a tak už plody možná nejsou v nejlepší kondici. Ale nelámejte nad nimi hůl, v polévce budou stejně výborná jako ta srpnová.

Suroviny

máslo 3 PL
studené
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nastrouhaná nahrubo
krupicový cukr 0.5 PL
+ navíc na případné dochucení
rajče 400 g
vystrouhaná ze slupky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kuličky
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
citron 0.5 ks
kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
polévkové těstoviny 3 hrsti
písmenka
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci na 1 lžíci másla opečte cibuli a mrkev do změknutí, zhruba 3 minuty. Zasypte cukrem, nechte ho chvilku zkaramelizovat a přidejte rajčata. Přilijte 3/4 litru vývaru, osolte a opepřete, přihoďte všechno koření (ideálně v plátěném pytlíčku, aby bylo možné ho jednoduše vylovit) a citronovou kůru a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, aby zelenina dokonale změkla, asi 10 minut.

2

Potom vylovte koření, polévku rozmixujte dohladka, podle potřeby ji zřeďte zbylým vývarem a zavařte do ní písmenka podle návodu na obalu. Odstavte, dolaďte chuť solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou a zjemněte zbylým máslem. Podávejte ozdobené bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Místo zdlouhavého spařování, loupání a krájení rajčat máme pro vás skvělý trik: Rajčata rozpulte a z řezné strany je nastrouhejte na hrubém struhadle. Půjde to snadno, v misce pak budete mít ‚loupaná drcená rajčata’ a v ruce vám zůstane jen tenká slupka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit