Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini
Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4988 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 260 g
Tuky 310 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení ještě zintenzivní a prohloubí chuť rajčat. 

Související recepty

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
+ na pokapání
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
rajčatová pasta 2 PL
pasta ze sušených rajčat (můžete i rozmixovat sušená rajčata nakládaná v oleji)
bazalka 2 snítky
+ lístky na ozdobení
vývar zeleninový 1,25 l
těstovinová rýže 2 hrsti
bocconcini – malé kuličky mozzarelly
bageta
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata sceďte a šťávu uchovejte. Scezená rajčata osolte, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi oleje a pečte 20 minut, až se jejich chuť zintenzivní.

2

Mezitím v rendlíku na másle a zbylé lžíci oleje opékejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte pečená rajčata, zachycenou šťávu, pastu ze sušených rajčat, bobkový list, bazalku, vývar a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude všechno dokonale měkké.

3

Odstraňte snítky bazalky a bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Protřete hustým sítem a podle chuti dosolte. Zvlášť vedle uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu, sceďte a zamíchejte ji do polévky.

4

Bocconcini rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 2 minuty, jen jak se prohřejí a lehce rozpečou (sýr se nesmí roztéct úplně). Polévku rozlijte do misek a doplňte rozpečeným sýrem. Opepřete, ozdobte bazalkou a pokapejte olejem. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Utřete 125 g másla s jedním rozdrceným stroužkem česneku, hrstí nasekané petrželky a osolte. Ochuceným máslem pomažte plátky bagety a rozpečte je v troubě.

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě. LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano. PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat) RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý). NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť. ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín