Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Pečení ještě zintenzivní a prohloubí chuť rajčat. 

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 3x 400 g konzerva loupaných rajčat
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 3 lžíce olivového oleje + na pokapání
    • 50 g másla
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
    • 2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce pasty ze sušených rajčat (můžete rozmixovat sušená rajčata nakládaná v oleji)
    • 1 bobkový list
    • 2 snítky bazalky + lístky na ozdobení
    • 1,25 litru zeleninového vývaru
    • 2 hrsti těstovinové rýže
    • 12 bocconcini (malé kuličky mozzarelly)
    • bageta k podávání (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata sceďte a šťávu uchovejte. Scezená rajčata osolte, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi oleje a pečte 20 minut, až se jejich chuť zintenzivní.

2 Mezitím v rendlíku na másle a zbylé lžíci oleje opékejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte pečená rajčata, zachycenou šťávu, pastu ze sušených rajčat, bobkový list, bazalku, vývar a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude všechno dokonale měkké.

3 Odstraňte snítky bazalky a bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Protřete hustým sítem a podle chuti dosolte. Zvlášť vedle uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu, sceďte a zamíchejte ji do polévky.

4 Bocconcini rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 2 minuty, jen jak se prohřejí a lehce rozpečou (sýr se nesmí roztéct úplně). Polévku rozlijte do misek a doplňte rozpečeným sýrem. Opepřete, ozdobte bazalkou a pokapejte olejem. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Utřete 125 g másla s jedním rozdrceným stroužkem česneku, hrstí nasekané petrželky a osolte. Ochuceným máslem pomažte plátky bagety a rozpečte je v troubě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat). 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapečené lilkové závitky s masem

Ryba po provensálsku

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

10x rajčata z plechu

Přidat komentář