0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4988 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 260 g
Tuky 310 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení ještě zintenzivní a prohloubí chuť rajčat. 

Suroviny

konzervovaná rajčata loupaná 1 200 g
3 konzervy
sůl
pepř
čerstvě mletý
krupicový cukr 1 ČL
olivový olej 3 PL
+ na pokapání
máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
rajčatová pasta 2 PL
pasta ze sušených rajčat (můžete i rozmixovat sušená rajčata nakládaná v oleji)
bobkový list 1 ks
bazalka 2 snítky
+ lístky na ozdobení
vývar zeleninový 1,25 l
těstovinová rýže 2 hrsti
bocconcini – malé kuličky mozzarelly
bageta
k podávání (viz Něco navíc)

1 Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata sceďte a šťávu uchovejte. Scezená rajčata osolte, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi oleje a pečte 20 minut, až se jejich chuť zintenzivní.

2 Mezitím v rendlíku na másle a zbylé lžíci oleje opékejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte pečená rajčata, zachycenou šťávu, pastu ze sušených rajčat, bobkový list, bazalku, vývar a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude všechno dokonale měkké.

3 Odstraňte snítky bazalky a bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Protřete hustým sítem a podle chuti dosolte. Zvlášť vedle uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu, sceďte a zamíchejte ji do polévky.

4 Bocconcini rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 2 minuty, jen jak se prohřejí a lehce rozpečou (sýr se nesmí roztéct úplně). Polévku rozlijte do misek a doplňte rozpečeným sýrem. Opepřete, ozdobte bazalkou a pokapejte olejem. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Utřete 125 g másla s jedním rozdrceným stroužkem česneku, hrstí nasekané petrželky a osolte. Ochuceným máslem pomažte plátky bagety a rozpečte je v troubě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč