Rajčatová polévka s rýží je klasika, kterou příjemně osvěží koření.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
česnek
1
stroužek
drcený
zázvor (čerstvý)
2
cm
nastrouhaný najemno
chilli paprička
1
ks
červená, nakrájená najemno
citronová tráva
2
ks
zbavená vnějších tuhých listů a nasekaná opravdu najemno
římský kmín
¼
ČL
celý
koriandr mletý
¼
ČL
1 konzerva
tamarindová pasta
2
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže basmati
3
PL
syrová (viz Něco navíc)
koriandr čerstvý
1
hrst
čerstvé lístky, nasekané
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej, přisypte česnek, zázvor, chilli papričku, citronovou trávu, koření a opékejte 1 minutu, přidejte rajčata, tamarindovou pastu a 600 ml vody. Vařte 5 minut, pak ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete.
2
Přiveďte polévku opět k varu, přidejte podle potřeby vodu a rýži a vařte 10–12 minut, rýže by měla změknout. Posypte lístky koriandru a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete i uvařenou rýži (cca 200 g). Polévku vařte stejnou dobu, ale rýži vsypte až v závěru, aby se prohřála.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 24 rajských polévek, které vás nadchnou(24 receptů )