Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1763 kcal
Bílkoviny 19 g
Cukr 94 g
Tuky 129 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se toskánskou polévkou pappa al pomodoro. Ta naše je krémová a k zbláznění dobrá.

Suroviny

olivový olej 3 PL
česnek 4 stroužky
nadrobno
chilli paprička 1 ks
zbavená semen, nadrobno
konzervovaná rajčata loupaná 800 g
konzervovaná
krupicový cukr 1 ČL
sůl mořská
chleba 100 g
např. benátský, ciabatta, nizza, den starý, bez kůrky, na kostky
balzamikový ocet 2 PL
bazalka 1 PL
nasekaná
bazalka
na ozdobení
Na rajčatové pesto
4 ks
nakládaná sušená rajčata
olivový olej 6 PL
česnek 0.5 stroužek

1 Rozmixujte přísady na rajčatové pesto a dejte je stranou.

2 Na olivovém oleji zpěňte česnek a chilli. Přidejte rajčata a cukr, přilijte 250 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna bublat 15 minut, až se rajčata začnou rozpadat.

Mezitím dejte chleba do mísy a pokapejte ho balzamikovým octem. Nechte pár minut vsáknout. Pak přidejte spolu s bazalkou do polévky a vařte 5 minut do zhoustnutí.

Rozmixujte dohladka a dotáhněte chuť solí a balzamikovým octem. Podávejte ozdobenou rajčatovým pestem a bazalkovými lístky.

A co ještě vyzkoušet…

Italská strouhanka
Zbylý bílý toustový chleba, italský nebo bagetu, v robotu rozmixujte s petrželkou, troškou česneku a 1–2 lžícemi strouhaného parmazánu. Zamrazte a používejte na obalování masa či posypání zapékaných pokrmů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Ivana Mašková

Od loňského léta, kdy se recept v Apetitu prvně objevil, polévku vařím pravidelně a všichni v mém okolí ji milují.
Velice chutná, osvěžující a přitom nenáročná:-)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit