Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská polévka s perníkem
Rajská polévka s perníkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská polévka s perníkem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1387 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 190 g
Tuky 42 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajská polévka s perníkem chutí připomíná rajskou i svíčkovou a zamilujete si ji po první lžíci. Perníkové krutonky dodají rajské příjemnou sladkost. Příště je můžete přidat třeba do polévky dýňové.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
celer 120 g
nastrouhaný nahrubo
skořice 1 svitek
mletý
nové koření 3 kuličky
pepř celý
pár kuliček
hnědý cukr 1 PL
nebo dle chuti
rajčatová pasta 2 PL
v tubě
vývar zeleninový 1 l
nebo dle potřeby
+ další navíc na kostičky na ozdobu
na opečení perníku
petrželka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci na oleji restujte cibuli se špetkou soli dosklovita. Pak přidejte kořenovou zeleninu, koření a 1 lžíci cukru a chvíli opékejte. Vložte rajčatovou pastu a společně opékejte. Zalijte sekanými rajčaty a vývarem, osolte, opepřete a vařte, až zelenina změkne.

2

Vylovte koření, nastrouhejte do polévky perník a rozmixujte dohladka, podle potřeby zřeďte vývarem, dochuťte cukrem a solí. Zbylý perník nakrájejte na kostičky a opečte na másle na pánvi dozlatova. Polévku podávejte s perníkovými krutonky a lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Jako obměnu můžete do polévky přidat strouhanou pečenou či vařenou řepu. Petrželku lze vyměnit za thajskou bazalku, která chutná po anýzu a lékořici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...