Nejlepší způsob, jak začít den! Populární mexická a americká snídaně vás nabije energií a postaví na nohy i v případě, že byla včerejší noc více než náročná. Však také vznikla proto, aby dodala sílu pracovníkům na ranči, jejichž den byl dlouhý a práce namáhavá.
Suroviny
Postup
Asi 75 g salsy odložte stranou. Zbylou salsu vlijte do nepřilnavé pánve, přiveďte k mírnému varu a 5 minut vařte do zhoustnutí. Ochutnejte, a pokud je salsa málo výrazná, dochuťte ji solí, pepřem a špetkou chilli vloček nebo kajenského pepře. Přelijte salsu do mísy a přetáhněte potravinářskou fólií, aby zůstala teplá. Pánev nevytírejte, použijete ji na vejce.
Do velké pánve s těžkým dnem vlijte 75 g odložené salsy, přidejte fazole i s nálevem, 60 ml vody, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky čerstvě mletého pepře. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 5 minut, až fazole změknou a většina tekutiny se vstřebá. Občas promíchejte.
Stáhněte pánev z ohně a vmíchejte limetovou šťávu. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte cca 3/4 množství fazolí. Fazole by měly být husté, krémové a roztíratelné. Pokud jsou příliš řídké, ještě chvíli je redukujte na středním ohni, pokud jsou naopak příliš suché, přidejte trochu vody. Zakryjte, aby zůstaly teplé.
Ve velké pánvi s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Jakmile se rozpálí, vložte tortillu a opékejte, až je zlatavá a křupavá na okrajích, ale stále poddajná, asi 20 sekund z každé strany. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a zopakujte se zbylými tortillami.
Ve stejné pánvi, ve které jste redukovali rajčatovou salsu, rozehřejte
na středním ohni 1 lžíci oleje, až se rozpálí a začne se blýskat. Mezitím rozklepněte vejce do oddělených malých misek nebo šálků. Dvě vejce opa- trně vlijte na opačné strany pánve. Smažte, až jsou bílky pevné a žloutek hotový na vámi preferovanou úroveň propečení (pokud máte rádi tekuté, pak asi 2 minuty a 30 sekund). Vejce přeneste na talíř vyložený pečicím papírem. Zopakujte se zbylými vejci.
Každou tortillu potřete fazolemi, na ně dejte trochu teplé rajčatové salsy a na ni položte vejce. Lehce poprašte chilli vločkami a posypte sezamovými semínky. Navrch dejte další volitelné přílohy – např. plátky avokáda nebo guacamole, plátky jalapeños, zakysanou smetanu, rozdrobený sýr feta nebo queso fresco, čerstvý koriandr, nakládanou červenou cibuli či pálivou omáčku. Podávejte s klínky limety.