Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rančerská vejce (huevos rancheros)
Rančerská vejce (huevos rancheros)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rančerská vejce (huevos rancheros)

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 331 g
Tuky 91 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší způsob, jak začít den! Populární mexická a americká snídaně vás nabije energií a postaví na nohy i v případě, že byla včerejší noc více než náročná. Však také vznikla proto, aby dodala sílu pracovníkům na ranči, jejichž den byl dlouhý a práce namáhavá.

Suroviny

salsa 450 g
rajčatová, středně pálivá nebo pálivá
sůl
pepř
čerstvě mletý
chilli sušené
vločky nebo kajenský pepř podle chuti
fazole černé 1 konzerva
400g konzerva i s nálevem, nebo 1x 400g konzerva fazolí pinto i s nálevem
limetová šťáva 1 ČL
olivový olej
podle potřeby
kukuřičná
vejce 4 ks
K podávání (podle chuti)
chilli sušené
sezamová semínka
bílá
plátky, nebo guacamole
plátky, čerstvé nebo nakládané papričky
nebo sýr queso fresco
koriandr čerstvý
nakládaná
sriracha
nebo jiná pálivá omáčka
klínky

Postup

1

Asi 75 g salsy odložte stranou. Zbylou salsu vlijte do nepřilnavé pánve, přiveďte k mírnému varu a 5 minut vařte do zhoustnutí. Ochutnejte, a pokud je salsa málo výrazná, dochuťte ji solí, pepřem a špetkou chilli vloček nebo kajenského pepře. Přelijte salsu do mísy a přetáhněte potravinářskou fólií, aby zůstala teplá. Pánev nevytírejte, použijete ji na vejce.

2

Do velké pánve s těžkým dnem vlijte 75 g odložené salsy, přidejte fazole i s nálevem, 60 ml vody, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky čerstvě mletého pepře. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 5 minut, až fazole změknou a většina tekutiny se vstřebá. Občas promíchejte.

3

Stáhněte pánev z ohně a vmíchejte limetovou šťávu. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte cca 3/4 množství fazolí. Fazole by měly být husté, krémové a roztíratelné. Pokud jsou příliš řídké, ještě chvíli je redukujte na středním ohni, pokud jsou naopak příliš suché, přidejte trochu vody. Zakryjte, aby zůstaly teplé. 

4

Ve velké pánvi s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Jakmile se rozpálí, vložte tortillu a opékejte, až je zlatavá a křupavá na okrajích, ale stále poddajná, asi 20 sekund z každé strany. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a zopakujte se zbylými tortillami.

5

Ve stejné pánvi, ve které jste redukovali rajčatovou salsu, rozehřejte
na středním ohni 1 lžíci oleje, až se rozpálí a začne se blýskat. Mezitím rozklepněte vejce do oddělených malých misek nebo šálků. Dvě vejce opa- trně vlijte na opačné strany pánve. Smažte, až jsou bílky pevné a žloutek hotový na vámi preferovanou úroveň propečení (pokud máte rádi tekuté, pak asi 2 minuty a 30 sekund). Vejce přeneste na talíř vyložený pečicím papírem. Zopakujte se zbylými vejci. 

6

Každou tortillu potřete fazolemi, na ně dejte trochu teplé rajčatové salsy a na ni položte vejce. Lehce poprašte chilli vločkami a posypte sezamovými semínky. Navrch dejte další volitelné přílohy – např. plátky avokáda nebo guacamole, plátky jalapeños, zakysanou smetanu, rozdrobený sýr feta nebo queso fresco, čerstvý koriandr, nakládanou červenou cibuli či pálivou omáčku. Podávejte s klínky limety.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč