Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 13 g
Cukr 65 g
Tuky 70 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Základem téhle opečené středomořské směsi zeleniny jsou rajčata, papriky, lilky a cukety. Důležitý je i česnek, olivový olej a bylinky. My jsme do směsi bylin zařadili i bazalku, ovšem kvůli ní se francouzští kuchaři hádají – někteří tvrdí, že bez ní není ratatouille, jiní říkají, že její výrazná chuť vše přebije.

Suroviny

lilek 2 ks
velké
cuketa 4 ks
malá
paprika 2 ks
červené nebo žluté
rajčata 4 ks
velká, zralá
cibule červená 1 ks
velká
česnek 3 stroužky
olivový olej 5 PL
provensálské koření 2 ČL
lze nahradit čerstvými bylinkami (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka 1 svazek
malý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
citronová štáva
lze nahradit balzamikovým octem, na zakápnutí, nemusí být

1 Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

2 Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

3 Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut. Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit