0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ratatouille s bazalkou

Ratatouille s bazalkou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 65 g
Tuky 70 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem téhle opečené středomořské směsi zeleniny jsou rajčata, papriky, lilky a cukety. Důležitý je i česnek, olivový olej a bylinky. My jsme do směsi bylin zařadili i bazalku, ovšem kvůli ní se francouzští kuchaři hádají – někteří tvrdí, že bez ní není ratatouille, jiní říkají, že její výrazná chuť vše přebije.

Suroviny

lilek 2 ks
velké
cuketa 4 ks
malá
paprika 2 ks
červené nebo žluté
rajče 4 ks
velká, zralá
cibule červená 1 ks
velká
česnek 3 stroužky
olivový olej 5 PL
provensálské koření 2 ČL
lze nahradit čerstvými bylinkami (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka 1 svazek
malý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
citronová štáva
lze nahradit balzamikovým octem, na zakápnutí, nemusí být

Postup

1

Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

2

Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje.

3

Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy.

4

Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

5

Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky.

6

Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut.

7

Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit