Ravanija
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5241 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 1082 g
Tuky 59 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem turecký dezert je dnes rozšířený po celém Balkánu a jako správný balkánský dezert je pekelně sladký. Chcete-li jeho sladkost zmírnit, uberte v šerbetu cukru a svařte ho pak s odpovídajícím množstvím vody v poměru 1:1.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 10 PL
krupice 10 PL
+ na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 5 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo
na vymazání formy
Na šerbet
krupicový cukr 750 g
citronová štáva
z 1 citronu
Na ozdobení
pistácie
nesolené, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Vejce utřete s cukrem a potom do směsi postupně zapracujte krupici, mouku a kypřicí prášek. Vzniklé těsto uhlaďte do vymazané a vysypané kulaté formy
a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut, podle výšky těsta. Potom udělejte zkoušku špejlí – pokud vyjde po zapíchnutí doprostřed těsta suchá, máte hotovo. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyjměte z formy.

2

Naznačte si, jak budete později moučník krájet podle tradičního způsobu na kosočtverce – začněte od středu formy a pokračujte do hvězdice k okrajům korpusu.

3

Na šerbet svařte cukr se 750 ml vody a citronovou šťávou a hotovou ravaniju jím prolijte. Nakonec moučník posypte nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chcete vyhnout použití kypřicího prášku, utřete 6 celých vajec, 6 lžic krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru do světlé nadýchané pěny. Potom zapracujte 8 lžic krupice a 4 lžíce hladké mouky a dál postupujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit