0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ravanija
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5241 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 1082 g
Tuky 59 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem turecký dezert je dnes rozšířený po celém Balkánu a jako správný balkánský dezert je pekelně sladký. Chcete-li jeho sladkost zmírnit, uberte v šerbetu cukru a svařte ho pak s odpovídajícím množstvím vody v poměru 1:1.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 10 PL
krupice 10 PL
+ na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 5 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo
na vymazání formy
Na šerbet
krupicový cukr 750 g
citronová štáva
z 1 citronu
Na ozdobení
pistácie
nesolené, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Vejce utřete s cukrem a potom do směsi postupně zapracujte krupici, mouku a kypřicí prášek. Vzniklé těsto uhlaďte do vymazané a vysypané kulaté formy
a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut, podle výšky těsta. Potom udělejte zkoušku špejlí – pokud vyjde po zapíchnutí doprostřed těsta suchá, máte hotovo. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyjměte z formy.

2

Naznačte si, jak budete později moučník krájet podle tradičního způsobu na kosočtverce – začněte od středu formy a pokračujte do hvězdice k okrajům korpusu.

3

Na šerbet svařte cukr se 750 ml vody a citronovou šťávou a hotovou ravaniju jím prolijte. Nakonec moučník posypte nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chcete vyhnout použití kypřicího prášku, utřete 6 celých vajec, 6 lžic krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru do světlé nadýchané pěny. Potom zapracujte 8 lžic krupice a 4 lžíce hladké mouky a dál postupujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit