Ravanija
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5241 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 1082 g
Tuky 59 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem turecký dezert je dnes rozšířený po celém Balkánu a jako správný balkánský dezert je pekelně sladký. Chcete-li jeho sladkost zmírnit, uberte v šerbetu cukru a svařte ho pak s odpovídajícím množstvím vody v poměru 1:1.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 10 PL
krupice 10 PL
+ na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 5 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo
na vymazání formy
Na šerbet
krupicový cukr 750 g
citronová štáva
z 1 citronu
Na ozdobení
pistácie
nesolené, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Vejce utřete s cukrem a potom do směsi postupně zapracujte krupici, mouku a kypřicí prášek. Vzniklé těsto uhlaďte do vymazané a vysypané kulaté formy
a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut, podle výšky těsta. Potom udělejte zkoušku špejlí – pokud vyjde po zapíchnutí doprostřed těsta suchá, máte hotovo. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyjměte z formy.

2

Naznačte si, jak budete později moučník krájet podle tradičního způsobu na kosočtverce – začněte od středu formy a pokračujte do hvězdice k okrajům korpusu.

3

Na šerbet svařte cukr se 750 ml vody a citronovou šťávou a hotovou ravaniju jím prolijte. Nakonec moučník posypte nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chcete vyhnout použití kypřicího prášku, utřete 6 celých vajec, 6 lžic krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru do světlé nadýchané pěny. Potom zapracujte 8 lžic krupice a 4 lžíce hladké mouky a dál postupujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit