Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet?
Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, stačí vědět, čím je ochutit. Jaký je základní postup při tvarování koulí a jak je ochutit?
1. Navlhčete housku
V míse pokropte 70 g světlého pečiva (bagety, toustového chleba nebo housky), rozmixovaného nahrubo, 60 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout. Trvá to 5–10 minut.
- U asijských kuliček doporučujeme míchat mléko se sójovou omáčkou, pečivo tedy navlhčete rýžovým nebo dezertním vínem a sladkou chilli omáčkou.
- Snadno se obejdete i bez namočeného pečiva, pokud chcete zvolit bezlepkovou verzi.
2. Přidejte maso
K navlhčenému pečivu přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí nebo libovolná kombinace dvou druhů masa) a 1 lehce prošlehané vejce. Osolte a opepřete.
- Přidáváte-li do směsi později sójovou nebo rybí omáčku, dejte soli méně.
- Masovou hmotu zlehka prohněťte rukama nebo promíchejte hnětačem v kuchyňském robotu.
3. Ochuťte směs
Do mísy k masové hmotě přidejte podle chuti česnek nebo cibuli (chcete-li) a další zvolené přísady (viz Něco navíc). Vše dobře promíchejte. Malý kousek směsi opečte na pánvi a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte masovou směs některou z přísad a znovu promíchejte.
Něco navíc
S množstvím (hlavně aromatických) surovin buďte opatrní. Nesnažte se spojit příliš výrazných chutí najednou. Dochucovadla vybírejte podle toho, jaké výsledné chuti chcete docílit.
- Tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, oregano, majoránka, kopr, petrželka, bazalka, koriandr, pažitka a další bylinky kuličky provoní.
- Drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, kari, drcený římský kmín, koriandr, koření pěti vůní apod. maso okoření a nabrousí.
- Čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička nebo chilli pasta harissa, citronová nebo limetová kůra, olivy, sójová a rybí omáčka zvýrazní chuť masa.
- Sýry jako parmazán, pecorino, feta, čedar, ementál nebo sýr s modrou plísní masové kuličky zjemní a dodají aroma.
- Sušené meruňky, datle, rozinky nebo brusinky přidejte pro ozvláštnění.
4. Dokončete kuličky
Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 200 °C. Navlhčenýma rukama z masové směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Skládejte jednu vedle druhé na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.
Večeře z mrazáku
Pokud jste kuliček připravili větší množství a chcete ho zamrazit, pečte je kratší dobu (úplně postačí, když budou uvnitř propečené). Vychladlé dejte do sáčků nebo krabiček, uzavřete a zamrazte. Po rozmrazení je pěkně rozpečte nebo prohřejte v polévce či omáčce.
Zdroj: časopis Apetit
Comments
Really it looks excellent and creativity