Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4326 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 275 g
Tuky 224 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!

Suroviny

hrudí 1 kg
či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá
sůl a pepř
pepř 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
máslo 50 g
mrkev 4 ks
kedlubna 2 ks
nebo tuřín nakrájený na čtvrtky či osminky
celer 1 ks
na čtvrtky
cibule 2 ks
rozpůlená
česnek 4 stroužky
vcelku
vinný ocet červený
podle chuti
chleba
k podávání
Na oblohu
klobása 1 ks
dvě nožičky paprikové klobásy
červená řepa 500 g
upečená vcelku doměkka a nakrájená
zakysaná smetana 250 ml
petrželka 1 svazek
zelená petrželka nakrájená
kopr 1 svazek
nakrájený

1 Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).

2 Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.

TIPY & TRIKY

  • Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. 
  • Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí.
  • Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  • Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit