0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4326 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 275 g
Tuky 224 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!

Suroviny

hrudí 1 kg
či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá
sůl a pepř
pepř 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
máslo 50 g
mrkev 4 ks
kedlubna 2 ks
nebo tuřín nakrájený na čtvrtky či osminky
celer 1 ks
na čtvrtky
cibule 2 ks
rozpůlená
česnek 4 stroužky
vcelku
vinný ocet červený
podle chuti
chleba
k podávání
Na oblohu
klobása 1 ks
dvě nožičky paprikové klobásy
červená řepa 500 g
upečená vcelku doměkka a nakrájená
zakysaná smetana 250 ml
petrželka 1 svazek
zelená petrželka nakrájená
kopr 1 svazek
nakrájený

1 Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).

2 Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.

TIPY & TRIKY

  • Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. 
  • Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí.
  • Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  • Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit