Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!
Suroviny
hrudí
1
kg
či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá
sůl a pepř
pepř
10
kuliček
nové koření
5
kuliček
bobkový list
2
ks
máslo
50
g
mrkev
4
ks
kedlubna
2
ks
nebo tuřín nakrájený na čtvrtky či osminky
celer
1
ks
na čtvrtky
cibule
2
ks
rozpůlená
česnek
4
stroužky
vcelku
vinný ocet červený
podle chuti
k podávání
Na oblohu
klobása
1
ks
dvě nožičky paprikové klobásy
červená řepa
500
g
upečená vcelku doměkka a nakrájená
zakysaná smetana
250
ml
petrželka
1
svazek
zelená petrželka nakrájená
kopr
1
svazek
nakrájený
Postup
1
Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).
2
Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.
TIPY & TRIKY Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí. Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
- Boršč: Vyzkoušejte ukrajinskou klasiku na různé způsoby(9 receptů )
- 20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy(47 receptů )
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů )