Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4326 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 275 g
Tuky 224 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!

Související recepty

Suroviny

hrudí 1 kg
či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá
sůl a pepř
pepř 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
mrkev 4 ks
kedlubna 2 ks
nebo tuřín nakrájený na čtvrtky či osminky
celer 1 ks
na čtvrtky
rozpůlená
česnek 4 stroužky
vcelku
vinný ocet červený
podle chuti
k podávání
Na oblohu
dvě nožičky paprikové klobásy
upečená vcelku doměkka a nakrájená
petrželka 1 svazek
zelená petrželka nakrájená
kopr 1 svazek
nakrájený

Postup

1

Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).

2

Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.

TIPY & TRIKY Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí. Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín