0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Stánin skládací boršč (čili lego polévka)

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4326 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 275 g
Tuky 224 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!

Suroviny

hrudí 1 kg
či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá
sůl a pepř
pepř 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
máslo 50 g
mrkev 4 ks
kedlubna 2 ks
nebo tuřín nakrájený na čtvrtky či osminky
celer 1 ks
na čtvrtky
cibule 2 ks
rozpůlená
česnek 4 stroužky
vcelku
vinný ocet červený
podle chuti
chleba
k podávání
Na oblohu
dvě nožičky paprikové klobásy
upečená vcelku doměkka a nakrájená
petrželka 1 svazek
zelená petrželka nakrájená
kopr 1 svazek
nakrájený

1 Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).

2 Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.

TIPY & TRIKY

  • Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. 
  • Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí.
  • Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  • Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč