Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Stánin ‚skládací‘ boršč (čili lego polévka)

Boršč pro všechny: řepu si dá jen ten, kdo ji má rád!

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8–10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT3H
Vaření 3:00
Polévka Východoevropská

Ingredience

    • 1,5–2 kg hovězího hrudí či jiného hovězího masa na polévku (část lze nahradit jehněčím a vepřovým, ze směsi je polévka zvlášť dobrá)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 10 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 2–3 bobkové listy
    • 50 g másla
    • 4 velké mrkve, v celku
    • 2 střední tuříny (nebo větší kedlubny), nakrájené na čtvrtky ši osminky
    • 1 celer, na čtvrtky
    • 2 velké cibule, rozpůlené
    • 4–5 stroužků česneku, v celku
    •  červený vinný ocet podle chuti
    • chléb k podávání (nemusí být)

    NA OBLOHU

    • 1–2 nohy paprikové nebo jiné dobré klobásy
    • 500 g červené řepy, upečené v celku doměkka (cca hodinu) a nakrájené (viz Tipy & triky)
    • 250–400 ml zakysané smetany
    • 1 menší svazek zelené petrželky, nakrájený
    • 1 menší svazek kopru, nakrájený

Příprava jídla

1 Maso ve velkém hrnci zalijte studenou vodou (asi 4 litry), přiveďte k varu, osolte, přidejte celé koření včetně bobkového listu, sbírejte pěnu a odkryté vařte 1,5–2 hodiny. Pak přidejte zeleninu (i cibuli a česnek) opečenou na másle a vařte, až zelenina změkne (nejméně půl hodiny).

2 Maso vylovte, nechte zchladnout, nakrájejte na kostičky, totéž udělejte se zeleninou, kromě cibule a česnku, ty vyhoďte. Vývar sceďte, vraťte do hrnce, vložte do něj nakrájené maso a zeleninu, dolaďte octem, solí a pepřem a prohřejte. Podávejte s uvedenými oblohami a chlebem.

TIPY & TRIKY

  • Zjednodušení: zeleninu do polévky nemusíte opékat ani ji před podáváním krájet, větší kusy budou v polévce vypadat efektně. 
  • Původně ukrajinská polévka pronikla v průběhu staletí do ruské kuchyně a dnes se jí po celém světě. Je skvělá z více druhů masa, jejím základem ale na chudé Ukrajině byly původně kosti a vývar – pokud se chcete co nejvíce přiblížt originálu, přihoďte k masu i pár morkových kostí.
  • Červená řepa, která dává polévce její typickou barvu, je surovinou, k níž má spousta lidí negativní vztah – proto je výhodné servírovat ji vedle jen pro ty, kdo ji mají rádi. Před pečením ji oloupejte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  • Borščů existuje velké množství variant a o žádné se nedá s jistotou říct, že je ta pravá. Naše verze je borščem volně inspirovaná a vylepšená o originální způsob servírování na způsob stavebnice.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnová polévka s cizrnou

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Vegetariánský boršč

Polévka je grunt!

Řepa 14x jinak

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář