
Řízky plněné křenem
S luxusní náplní
Ingredience
- 100 g másla, změklého
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce strouhaného křenu (nejlépe čerstvého)
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 600–800 g vepřové pečeně v celku
- mouka, vejce a strouhanka na obalení
- olej na smažení
- nakládané okurky k podávání
- 1 kg brambor (varný typ B nebo C), oloupaných a nakrájených
- 100 g másla
- 200 ml mléka, teplého
NA KAŠI
Příprava jídla
1 Na kaši: brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, slijte je a zašťouchejte do nich nejprve máslo a potom mléko. Pokud chcete, ušlehejte kaši dohladka.
2 Máslo osolte a utřete s křenem a pažitkou. Zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte vychladit.
3 Maso nakrájejte na silnější plátky a z boku do nich prořízněte kapsu. Osolte, opepřete a lehce naklepejte. Do každé kapsy dejte 2 silné plátky ochuceného másla a okraje sklepněte paličkou. Můžete je i spíchnout párátkem. Pak řízky obalte v mouce, protáhněte rozšlehaným vajíčkem a obalte ve strouhance.
4 Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova – spíše pomalu, aby se maso propeklo. Podávejte s bramborovou kaší a okurkami.
NĚCO NAVÍC Pažitku v křenové nádivce můžete nahradit nahrubo posekanými sušenými brusinkami.
Přidat komentář