0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřová kýta

Seriál o mase: vepřová kýta
sdílet:
Jeden z nejlibovějších dílů vepřového masa vyžaduje jemné zacházení. Václav Frič vám poradí, jak jej upravit, aby zůstal krásně šťavnatý.

Vepřová kýta je zadní noha vepře až ke kolenu. Skládá se z mohutné kosti obalené dlouhými svazky svalových vláken. Díky své stejnorodé kvalitě se kýta používá k výrobě šunky. Zvláště v dnešní době ‚netučných‘ čuníků obsahuje minimum tuku, a proto má při tepelné úpravě tendenci vysychat.

PROČ JI MÁTE CHTÍT?


  • Pro jednoduchost opracování. Na plátku z kýty není třeba nic čistit, ořezávat ani jinak upravovat. I její příprava má však své zásady.
  • Pro libové maso. Nechcete z jídelníčku vyškrtnout vepřové, ale hlídáte si linii? Pak právě vepřová kýta může být pro vás řešením.
  • Pro variabilitu. Můžete ji jakkoli ochutit, připravit v troubě nebo na minutku, na plátky nebo na nudličky, ostrou nebo jemnou – fantazii se meze nekladou.

KDE KOUPIT?


Vepřovou kýtu koupíte opravdu všude, její kvalita však jako u jakéhokoli jiného masa kolísá (viz dále Na co si dát pozor?). Maso přirozeně mramorované tukem pochází se speciálních plemen a biochovů, protože jejich chov vyžaduje mj. přirozenou čili delší jateční dobu. Přeštické vepříky koupíte například v břevnovském řeznictví Kšána a syn (www.ksanaasyn.cz) a biovepřové na farmě Sasov (biokýta 325 Kč/kg, www.biofarma.cz). Vynikající vepřové má také Ekofarma Rybník, koupit se dá i on-line (kýta stojí 175 Kč/kg). Doporučujeme nakupovat i na www.jehnecimaso.cz, kde je nově v nabídce i vepřové maso z maďarského plemene vepřů mangalica, jejichž maso je prostě úžasné (kýta 210 Kč/kg). Máme to vyzkoušeno!

NA CO SI DÁT POZOR?


  • Na mražené a balené maso. Václav Frič říká, že dnes už není důvod kupovat mražené maso. Bývá nekvalitní a plné přidané vody. Ani balené chlazené maso není žádná výhra – často je krájené po vlákně (takže třeba řízky jsou pak tužší) a občas takzvaně křehčené (napíchané vodou).
  • Na vzhled. Nechte si kýtu ukázat i zespodu, jestli řezník při vykosťování neudělal u kosti z masa cáry.

CO S VEPŘOVOU KÝTOU V KUCHYNI?


Z vepřové kýty připravíte skvělé řízky, italskou saltimboccu, grilované ražniči, doměkka dušené plátky i asijské minutky. Výborné recepty na vepřovou kýtu z pánve i z trouby a také další rady šéfkuchaře Václava Friče najdete v květnovém vydání časopisu Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...

Obchod Apetit