0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřová kýta

vepřová kýta
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Jeden z nejlibovějších dílů vepřového masa vyžaduje jemné zacházení. Václav Frič vám poradí, jak jej upravit, aby zůstal krásně šťavnatý.

Vepřová kýta je zadní noha vepře až ke kolenu. Skládá se z mohutné kosti obalené dlouhými svazky svalových vláken. Díky své stejnorodé kvalitě se kýta používá k výrobě šunky. Zvláště v dnešní době ‚netučných‘ čuníků obsahuje minimum tuku, a proto má při tepelné úpravě tendenci vysychat.

PROČ JI MÁTE CHTÍT?

  • Pro jednoduchost opracování. Na plátku z kýty není třeba nic čistit, ořezávat ani jinak upravovat. I její příprava má však své zásady.
  • Pro libové maso. Nechcete z jídelníčku vyškrtnout vepřové, ale hlídáte si linii? Pak právě vepřová kýta může být pro vás řešením.
  • Pro variabilitu. Můžete ji jakkoli ochutit, připravit v troubě nebo na minutku, na plátky nebo na nudličky, ostrou nebo jemnou – fantazii se meze nekladou.

KDE KOUPIT?

Vepřovou kýtu koupíte opravdu všude, její kvalita však jako u jakéhokoli jiného masa kolísá (viz dále Na co si dát pozor?). Maso přirozeně mramorované tukem pochází se speciálních plemen a biochovů, protože jejich chov vyžaduje mj. přirozenou čili delší jateční dobu. Přeštické vepříky koupíte například v břevnovském řeznictví Kšána a syn (www.ksanaasyn.cz) a biovepřové na farmě Sasov (biokýta 325 Kč/kg, www.biofarma.cz). Vynikající vepřové má také Ekofarma Rybník, koupit se dá i on-line (kýta stojí 175 Kč/kg). Doporučujeme nakupovat i na www.jehnecimaso.cz, kde je nově v nabídce i vepřové maso z maďarského plemene vepřů mangalica, jejichž maso je prostě úžasné (kýta 210 Kč/kg). Máme to vyzkoušeno!

NA CO SI DÁT POZOR?

  • Na mražené a balené maso. Václav Frič říká, že dnes už není důvod kupovat mražené maso. Bývá nekvalitní a plné přidané vody. Ani balené chlazené maso není žádná výhra – často je krájené po vlákně (takže třeba řízky jsou pak tužší) a občas takzvaně křehčené (napíchané vodou).
  • Na vzhled. Nechte si kýtu ukázat i zespodu, jestli řezník při vykosťování neudělal u kosti z masa cáry.

CO S VEPŘOVOU KÝTOU V KUCHYNI?

Z vepřové kýty připravíte skvělé řízky, italskou saltimboccu, grilované ražniči, doměkka dušené plátky i asijské minutky. Výborné recepty na vepřovou kýtu z pánve i z trouby a také další rady šéfkuchaře Václava Friče najdete v květnovém vydání časopisu Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč