Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.
Suroviny
Postup
Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo.
Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky.
Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže.
Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě.
V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.
NĚCO NAVÍC
Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.