0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční bochánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3697 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 563 g
Tuky 88 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
typ 00 + na vál
droždí 2 bal
dohromady 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) ¼ ČL
hřebíček 1 ks
utlučený v hmoždíři najemno
nové koření 1 kulička
utlučené v hmoždíři najemno
muškátový květ 1 špetka
mletý
rozinky 50 g
tmavé, propláchnuté
sušené meruňky 50 g
propláchnuté, na kostičky
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
prošlehané
máslo 50 g
rozpuštěné + navíc na vymazání mísy
Na křížek
mouka pšeničná hladká 4 PL
krystalový cukr 2 PL

Postup

1

Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo.

2

Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky.

3

Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

4

Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže.

5

Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

6

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

7

Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě.

8

V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.

NĚCO NAVÍC
Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč