0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční bochánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3697 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 563 g
Tuky 88 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
typ 00 + na vál
droždí 2 bal
dohromady 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 0.25 ČL
hřebíček 1 ks
utlučený v hmoždíři najemno
nové koření 1 kulička
utlučené v hmoždíři najemno
muškátový květ 1 špetka
mletý
rozinky 50 g
tmavé, propláchnuté
sušené meruňky 50 g
propláchnuté, na kostičky
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
prošlehané
máslo 50 g
rozpuštěné + navíc na vymazání mísy
Na křížek
mouka pšeničná hladká 4 PL
krystalový cukr 2 PL

1 Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

2 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

4 Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.

NĚCO NAVÍC
Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit