Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3317 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 517 g
Tuky 84 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
2 bal
sušené droždí 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
skořice 1 ČL
zázvor (mletý) 0.25 ČL
hřebíček 1 ks
utlučené v hmoždíři najemno
nové koření 1 kulička
utlučené v hmoždíři najemno
muškátový květ 1 špetka
utlučené v hmoždíři najemno
50 g
tmavé roziky propláchnuté
sušené meruňky 50 g
propláchnuté, na kostičky
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
prošlehané
máslo 50 g
rozpuštěné
máslo
na vymazání mísy
Na křížek
mouka pšeničná hladká 4 PL
krystalový cukr 2 PL

1 Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

2 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

4 Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.

NĚCO NAVÍC

Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit