Velikonoční bochánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3697 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 563 g
Tuky 88 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
typ 00 + na vál
droždí 2 bal
dohromady 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 0.25 ČL
hřebíček 1 ks
utlučený v hmoždíři najemno
nové koření 1 kulička
utlučené v hmoždíři najemno
muškátový květ 1 špetka
mletý
rozinky 50 g
tmavé, propláchnuté
sušené meruňky 50 g
propláchnuté, na kostičky
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
prošlehané
máslo 50 g
rozpuštěné + navíc na vymazání mísy
Na křížek
mouka pšeničná hladká 4 PL
krystalový cukr 2 PL

1 Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

2 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

4 Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.

NĚCO NAVÍC
Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit