Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba v rajčatové omáčce
Ryba v rajčatové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ryba v rajčatové omáčce

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1171 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 78 g
Tuky 77 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná ryba s rajskou omáčkou okouzlila každého, kdo ji ochutnal. Tajnou přísadou v omáčce je anýz. Přikusujte k ní křupavé čerstvé pečivo – skvělá bude ciabatta či bageta.

Suroviny

rajče 800 g
čerstvá rajčata nebo 2x 400g konzerva krájených nebo směs čerstvých a konzervovaných 1:1
olivový olej 4 PL
česnek 4 stroužky
nasekané
zázvor (mletý) 1 ČL
anýz ¼ ČL
semínka
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
z 1/2 pomeranče, nastrouhaná najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 2 PL
tekutý (množství podle chuti rajčat)
bělomasá ryba 800 g
filety
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
oregano 1 hrst
čerstvé
vypeckované a nakrájené
kapary 1 PL
v soli, propláchnuté a okapané
piniové oříšky 2 PL
opražené

Postup

1

Čerstvá rajčata omyjte, zbavte světlých částí, kam přiléhala stopka, a rozmixujte je dohladka či nakrájejte nadrobno.

2

Ve velké hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte česnek a míchejte, aby se rozvoněl a začal se zabarvovat (ani ne minutu). Přidejte rajčata (čerstvá, z konzervy nebo směs), zázvor, anýz, citronovou i pomerančovou kůru a trochu soli. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte aspoň 10 minut, aby rajčata zmenšila objem a zhoustla. Přidejte med, popřípadě ještě trošku zázvoru či citrusové kůry a za občasného míchání ještě chvilku vařte.

3

Filety nakrájejte na 4–6 cm široké pruhy, obal-te v osolené a opepřené mouce, přebytečnou oklepejte. Zbývající olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni. Vložte rybu a opékejte asi 3–4 minuty z každé strany (podle druhu a výšky filetu), aby mírně zezlátla a byla propečená, avšak ne zbytečně déle, aby se nevysušila. 

4

Rybu podávejte na omáčce, ozdobenou petrželkou a oreganem, olivami, kapary a piniemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč