Nenápadná ryba s rajskou omáčkou okouzlila každého, kdo ji ochutnal. Tajnou přísadou v omáčce je anýz. Přikusujte k ní křupavé čerstvé pečivo – skvělá bude ciabatta či bageta.
Suroviny
Postup
Čerstvá rajčata omyjte, zbavte světlých částí, kam přiléhala stopka, a rozmixujte je dohladka či nakrájejte nadrobno.
Ve velké hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte česnek a míchejte, aby se rozvoněl a začal se zabarvovat (ani ne minutu). Přidejte rajčata (čerstvá, z konzervy nebo směs), zázvor, anýz, citronovou i pomerančovou kůru a trochu soli. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte aspoň 10 minut, aby rajčata zmenšila objem a zhoustla. Přidejte med, popřípadě ještě trošku zázvoru či citrusové kůry a za občasného míchání ještě chvilku vařte.
Filety nakrájejte na 4–6 cm široké pruhy, obal-te v osolené a opepřené mouce, přebytečnou oklepejte. Zbývající olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni. Vložte rybu a opékejte asi 3–4 minuty z každé strany (podle druhu a výšky filetu), aby mírně zezlátla a byla propečená, avšak ne zbytečně déle, aby se nevysušila.
Rybu podávejte na omáčce, ozdobenou petrželkou a oreganem, olivami, kapary a piniemi.